Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    30.05.2016
    Здравейте, един от кошерите ми ( дадан- блат 10р. ) в момента е на 10 рамки от които 6 с пило. Акацията ми е основна паша, но още е далече- към 20 май. Мога ли да сложа още един плодник върху първия, и да го заредя с изградени рамки и основи ?
    Няма ли да се разшири прекалено гнездото и да възникне опсаност от простудяване на пилото, все пак нощните температури са около 10гр. И ще се качи ли майката, в горния плодник да снася.
    Всичко това, с цел да предпазя семейството от роене и да имам силно семейство за пашата?
    Препоръки?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Тиква Виж публикацията
    Здравейте, един от кошерите ми ( дадан- блат 10р. ) в момента е на 10 рамки от които 6 с пило. Акацията ми е основна паша, но още е далече- към 20 май. Мога ли да сложа още един плодник върху първия, и да го заредя с изградени рамки и основи ?
    Няма ли да се разшири прекалено гнездото и да възникне опсаност от простудяване на пилото, все пак нощните температури са около 10гр. И ще се качи ли майката, в горния плодник да снася.
    Всичко това, с цел да предпазя семейството от роене и да имам силно семейство за пашата?
    Препоръки?
    По старите книги двукорпусната ДБ система я описваха с поетапно разширяване. По спомен: част от долния плодник се покрива с платно, слага се горен, в който се качва рамка ( рамки ) с пило, храна и ВО. Броя на рамките зависи от силата на семейството.Незаетото пространство се ограничава с преградна дъска.В долния корпус се допълва с ВО.

пп. А спецовете от Странджа работят така : https://www.youtube.com/watch?v=Dns4jiJ3Des

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    По старите книги двукорпусната ДБ система я описваха с поетапно разширяване. По спомен: част от долния плодник се покрива с платно, слага се горен, в който се качва рамка ( рамки ) с пило, храна и ВО. Броя на рамките зависи от силата на семейството.Незаетото пространство се ограничава с преградна дъска.В долния корпус се допълва с ВО.

пп. А спецовете от Странджа работят така : https://www.youtube.com/watch?v=Dns4jiJ3Des

Не знам в кои книги си го чел това за платното,но по пътя на логиката ако сложа платното на част от долните рамки би трябвало да затопля гнездото там повече.Така според мен майката ще остане винаги долу колкото и да си стеснил горе.По добрият вариянт може би е отваряне на входа до макс и парцаля да е отгоре.
    Не твърдя,че това е правилния начин търся логика.А тоя от Странжа има рапица и ако беше дал господ моете време на него, щеше да има супер резултат.
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Не знам в кои книги си го чел това за платното,но по пътя на логиката ако сложа платното на част от долните рамки би трябвало да затопля гнездото там повече.Така според мен майката ще остане винаги долу колкото и да си стеснил горе.По добрият вариянт може би е отваряне на входа до макс и парцаля да е отгоре.
    Не твърдя,че това е правилния начин търся логика.А тоя от Странжа има рапица и ако беше дал господ моете време на него, щеше да има супер резултат.
    Хубаво ти работи логиката, но през отвора преминава топлия въздух нагоре. Значи горе ще е по - топло и току виж майката се качила. И логиката действа, но и малко физика върши работа.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Хубаво ти работи логиката, но през отвора преминава топлия въздух нагоре. Значи горе ще е по - топло и току виж майката се качила. И логиката действа, но и малко физика върши работа.
    Да Физиката върши много работа,но да не забрявяме за топлинния режим в гнездото и кой командва майката в кошера.Жинса също е от значение да ли майката ще работи горе.По мои наблюдения много жилещите само горе работя.

П.п Най сигурният начин да накараш майката да работи горе е ХР.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Да Физиката върши много работа,но да не забрявяме за топлинния режим в гнездото и кой командва майката в кошера.Жинса също е от значение да ли майката ще работи горе.По мои наблюдения много жилещите само горе работя.

П.п Най сигурният начин да накараш майката да работи горе е ХР.
    Твоята работа е от типа - чул недочул и видял недовидял. С какво джинса и ще доведе до това къде да снася? И според теб кой командва в кошера? И преди бях писал, че някой се мъчи да вкара едни такива човешки характеристики. Царица, свита....глупости. Добре, че по време на комунизЪма не я направиха майката член на партията и да я карат да работи по Стахановската система.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    72 часа след прехвърляне на личинките, видях запечатан маточник( преди това съм отстранил всички незахранени или слабо хранени личинки). Маточникът е хубав на външен вид, бял, правилно изграден, сигурен съм, че не съм пренесъл стара личинка - трябва ли да се притеснявам, че са го запечатали толкова бързо?..да го оставя ли или да го премахна?

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2016
    Пчеларски район
    Ресен-село Паскалевец
    Колеги обяснете ми защо когато се направи отводка на 5-я ден се маха запечатания маточник? Предстои ми да правя доста отводки,няма да е качествена майката ли.

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    72 часа след прехвърляне на личинките, видях запечатан маточник( преди това съм отстранил всички незахранени или слабо хранени личинки). Маточникът е хубав на външен вид, бял, правилно изграден, сигурен съм, че не съм пренесъл стара личинка - трябва ли да се притеснявам, че са го запечатали толкова бързо?..да го оставя ли или да го премахна?
    Аз бих се притеснявал. При правилно пренасяне, запечатват след 4 и половина-5 дена.
    Щом са запечатали на 3 ден, значи е била 1,5- 2 дена по стара.
    Най малко, ще се излюпи първа и ще убие другите.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Аз никога не я отнемам.Те за нула време я усвояват ако се промени времето.Има хора я махат.Поръсват я с пудра захар и я пребират в склада.Посля я използват при направата на отводки.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •