На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
То и аз си мислех така, само че опитите показаха нещо друго. Ако меда се втечни, после го изчакай пак да кристализира за да видиш на какво прилича. При мен или се разслоява, или кристалчетата на глюкозата кристализират, а между тях фруктозата стои течна.
Съгласен съм, че при определена ниска температура ще се забави кристализацията и тази година да направя няколко опита.
Медец
Декристализиран мед, ако го разбъркаш добре, кристализира хомогенно.
Чудесно. Половината веднага може да ги направиш на восък /който пък може да го съхраняваш десетилетия без разход на енергия/ и да го реализираш във всеки един момент, вкл. под формата на ВО. А само пък след месец и половина, два /подозирам/ ще има сериозно търсене на изградени пити, основно ЛР размер и 1/2 ДБ /пак подозирам/.
Съхранението какво толкова те притеснява, не знам? При положение, че не те е страх от делицията... Пък ако говорим и за пити дето не е имало пило по тях, хептен лесна става сметката.
Съхранение на центрофугиран мед е едно, съхранение на нецентрофугиран мед е друго, не бъркай понятията. Първото е грижа на пчеларя, второто /с малки изключения/ - на пчелите.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Абе някой срещал ли е добра статия или научно изследване на процесите на кристализация и декристализация на меда? Интересно е какви са те при различните видове мед, скорости на процеса, влияние на температурата, какво се случва при поредица от декристализации и нова кристализация и т.н.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Ето малко от големия брат, без претенции за научна статия: http://bigpaseka.ru/info/kristalizaciya#k4
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Още нещо любопитно по въпроса: http://mirpchel.com.ua/index.php?nma...age=1&nums=120
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Работата по хладилната камера напредва. Ето и някоя снимка
хл.камера4.jpg
хл.камера3.jpg
хл.камера2.jpg
хл.камера1.jpg
Вижда се агрегата за минусова температура на слаб студ - като хладилник. Мисля да сложа вътре един фризер за по-ниските температури. Това в едната половина. Другата половина ще я преградя за плюсова за зеленчуци и плодове, за ферментацията на вино и пращини, зреене на домашно сирене, за киселото зеле или каквото друго потрябва, защото нямам възможност за мазе.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
С тоя кръгъл покрив зор ще видиш! Или под него ще има таван?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))