"Когато се избират ларви, те трябва да бъдат възможно най-млади. Ако тук се направи компромис, всичко останало е безсмислено. Ларвите в точната възраст са прави(или почти прави) и с размери дори по-малки от яйце. Тези ларви имат много малко млечице, което е прозрачно като дестилирана вода, или изобщо нямат млечице. Ако ларвите са по-големи от яйце, потърсете си друга пита..." Д. Дамянов
Ако няма значение, защо колегата се вманиачва ?![]()
Всички яйца се захранват в началото с ” вода”, а след това идва и млечицето. В начало по рядко и почти такова си остава за ларвите за пчели, а за майката е съвсем друго. Но в началото са почти на еднаква диета. Този период не трябва да надвишава 3 1/2 дни.
Вманячването на някои колеги е с мисълта, че ще прекарат дявола, но в повечето случаи резултатите са еднакви.
Колега, навярно не си обърнал внимание на кавичките. Това е цитат от пост на колегата Д. Дамянов.
Аз затварям майката в 18.00 ч. на ден Х, на следващата сутрин проверявам за яйца и я освобождавам. На третия ден преди обед -пренасям. На 13-14 ден разнасям маточниците.
Преди много години , в началото на 80-те четейки ,,Пчеларската енциклопедия,, при изкуственно отглеждане на пчелни майки има вариант за пренасяне на яйца , но методът не е получил развитие .
Отстранявайки личинката се пренася яйце преди излюпването .
Вчера,при изваждане на рамка отчупих с ножа(без да искам разбира се) ,ръбчето на маточника.Дали,пчелите ще го разрушат?Ще разбера отговора след 3дни,но искам да го видя подготвен.
Тъкмо се бях примирил,че след по-горния пост няма да получа конкретния отговор и затова,като зърнах последния,му се зарадвах.Не исках да бъда груб към пчелите,иначе щях да задам въпроса така.Не могат ли пчелите,да различат млада от възрастна личинка ,че залагат на нея?Това,исках да се уточни,защото ще го изполвам в спор м/у мен и пчелар с 40-години стаж,който казва че,пчелите не са толкова глупави,че да заложат на възрастна личинка.Спирам.Вече отекчавам.Благодаря за отговорите и успех на всички!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))