Първоначално публикувано от
rosty_sz
До колкото съм запознат в развъдната асоциация при Матеев цари пълна демокрация и решенията се взимат колективно. Плод и на такова решение е факта, че от там не може да се закупят елитни майки. Разбира се членовете на асоциацията имат някакви доводи и ние е редно да се съобразим с това.
По втория въпрос съм отговорил още в предния пост, но явно не сте ме разбрали. Елитните майки могат да дадат и на повече от 80% от дъщерите си, ДОБРИ ГЕНИ. За съжаление това не е достатъчно условие да се приемат въпросните дъщери за добри. Имам предвид, че в процеса на формиране на самата пчела, на половите органи, в процеса на оплождане и т.н. могат да се случат някои неща които да опорочат качеството на майката. Общо взето развъдната дейност и онаследяването са сложни процеси и не мога да ги обяснявам с думи прости, пък и аз нямам претенции да съм много "навътре в нещата".
По въпроса дали е добре да се внесе майка със сертификат и тя да е ........ В това упражнение няма никакъв смисъл. Голямо значение имат господа търтеите и ако дъщерите на сертификатката се оплождат със същите търтеи като при посредствените майки то резултатите няма да са много различни.