Някое конкретно заглавие да препоръчаш - желателно със бг субтрити.
Доколкото знам хомосексуалните имат ограничение на правата само относно гражданския брак м/у еднополови и осиновяването на деца от такива - за други ограничения поне аз не знам. И винаги съм бил застъпник на идеята, че на тези въпроси трябва да се обърне внимание, трябва да има обществен дебат за това, НО! да се поставят открито и ясно - без подмолни номера, скрити карти в ръкава и опити за влизане през страничния прозорец, защото това никога не е водило до положителен резултат: ако някой опитва да се промъкне скрит от мрака на ноща, значи има нещо гнило. Проблем, че има - има, не го отричам. И моите наблюдения са, че обществото ни е по- скоро добронамерено, отколкото враждебно настроено към хомосексуалните хора - така, че смятам, че при едно ясно поставяне на този проблем, той ще бъде решен без много сътресения и вълнения.
Конвенцията обаче е нещо по- различно, най- напред тя не е конвенция относно правата на хомосексуалните, а уж за защита на жените и децата. Сетне може да се каже, че това е документ, който сме ПРИНУДЕНИ да приемем, политическия натиск е форма на насилие за мене - едно е да се обсъди, да се помисли, да се дискутира, съвсем друго е поставянето на ултиматуми. Да речем, че до тук това не са кой знае какви стряскащи фактори - нали така или инак сме склонни да се промени правото относно хомосексуалните, така че от какво да се опасяваме: това са въпроси по- скоро на подход, крайно неумел в случая, а не касаещи крайния резултат, който ще е все един и същ. (според това, което казвам до сега) Обаче вмъкването на понятието джендър вече не е добре - глупости са това, че сме нямали такъв термин, нали било "социална роля", е щом е социална роля, то може да се ползва именно израза "социална роля", а не термина джендър. Така, че тази конвенция показва механизъма на вратите и как да се отварят - и отваря една друга врата, при това много широко, през която влизат не просто и само правата на хомосексуалните, и защитата на жените. Сега по въпросите - аз съм си ги задавал и съм се интересувал далеч преди да се появи тази конвенция.
Тука няма конспирация на определена група хора, няма конкретна скрита цел, много по- прозаично и просто е уви - всичко това са финансови интереси, това са лобитата. Не помня вече, в коя точно книга беше на един автор, който да речем е спорен, но ми направи впечатление едно негово мнение - писано преди 40 години - иде реч за В. Суворов. Той беше написал следното (не цитирам, карам по памет) - когато получава убежище в Англия и изкарва известно време там казва така "това демокрацията било сладка работа - ти си протестираш, те ти плащат". Още тогава се замислих - значи вдигането на цигански патардии хваща дикиш в Европа, това не е добре, това е глупаво. Според теб дали тази ..... как да го кажа .... тази протестърска вълна, този вид обществено пазарене със властта, в какво ще се е превърнало за 40 години, какви мащаби и форми ще е придобило, дали не се завъртат едни много сериозни пари. Това е чисто и просто бизнес - и в конвенцията си го пише, че ще се създават групи, организации, центрове, мониторинг, че държавата ще трябва да поема еди какви си разходи. Няма конспирация, има хора, които създават една центрофуга за пари, отиващи за НИЩО. Помисли какво се получи аджеба със непрестанно натискане от Европа да интегрираме малцинствата - приеха се пак разни закони и декларации, създадоха се стотици организации, а малцинствата не само, че въобще не се интегрираха, ами се намножиха и ни спукват задниците в Страсбург. В случая се повтаря съвсем същия план - ще отиват пари за пазачи на водата от водопадите. За чиновници, номенклатурчици и всякакви нищонеправещи шуро бадженаци.
Ок - още един път да кажа пак. И до тук, какво толкоз лошо нали - важното е, че хомосексуалните ще имат права и, че жените ще имат защита. Значи погледни колко неща стават дето "а бе айде, карай". Но с едно нещо няма как да се съглася - и това е какво ще се случва във образованието. Разглеждал съм някои документи, които изглежда нямат общо с конвенцията, но тя създава възможността за внасянето на такива или подобни - какво аджеба ще преподават на децата. В един от тези текстове, зад който стоят толкова много международни организации, че ще ти отнеме поне пет минути да ги изчетеш, има подробно описан план за това, какво трябва да представлява една учебна програма - вътре съвсем буквално е написано, в прав текст по групи разделени по възраст, че на децата до 4 годишна възраст включително, трябва да се преподава мастурбиране, чрез играта "чичо доктор". На децата ще се обяснява, че имат Правото сами да определят пола си, ще се обяснява кой пол какъв бил, какви видове сексуални предпочитания могат да имат и все в този дух, който вече има много общо с конвенцията.
А това за мен е вече стряскащо - експериментите с детската психика за мен са вече престъпление. Извинявам се, ако някой смята, че заради това ми разбиране съм закостенял ум, пълен с предразсъдъци и изостанал европеец, но без да съм психолог - макар да съм чел доста литература от сферата - аз съм съвсем сигурен, че да се обучават децата на такива неща, означава да им объркаш психиката и то много сериозно. Това е чисто развращаване на децата. И аз като теб съм се питал - добре де дявол да го вземе, тези текстове не се ли съгласуват със хора компетентени в областта на психологията, социологията и педагогиката. И като се заинтересувах никак не останах утешен и успокоен. Да - факт е, че преди да се напише един такъв текст, то се допитват до експерти в областта, обаче .... алчността е нещо страшно. Психолозите много добре знаят, че цялата работа с това джендърство не е на добре, но пък ще им създаде повече пациенти. Питаш се вероятно - е как е възможно това, всички психолози да си замълчат. Нека ти отговоря така - поговори с някой психолог по темата, но говори на 4-и очи, питай го за неговото мнение относно конвенцията, ала без да се чува от други хора, тихичко така, без да се знае много. Има - има психолози, които алармират за предстоящите проблеми, но са твърде, твърде малко и някак така избутани встрани, да не им се дава много гласност.
Лобитата стигнаха до тук - лобитата на сексуално различните са от най- активните в момента, няма да се спрат само до тази конвенция, тя е едно ключово стъпало в осъществяването на техните мечти и идеи какъв да бъде света. И тяхната идеология е именно джендърството. На практика тази конвенция няма да промени нещо кой знае какво за нас - онези, които не си бием жените, не си малтретираме децата, които си бачкаме на пчелите, без значение дали сме жени или мъже, щото не съм чул до сега някоя пчеларка да получава по- ниска цена за меда си, щото била жена, нито съм чул някой колега да се отнася унизително към колежка, само защото била жена, дори напротив, поради някаква странна причина, пчеларите много си обичаме жените и жените много си ни обичат. Ето сега една мадама ми иска, да я ужили пчела по дупето, докато правим секс сред кошерите - надявам се да осъществя мечтите й. Но на нашите деца и нашите внуци, тези глупаци ще навлекат сериозни проблеми - абсурд е да се допускат такива учения в образованието, съзнанието на децата е като глина, като вода, в своите си мечти за нов човек и едно ново човечество нацистите са успяли достатъчно добре да зомбират деца, които доброволно да се хвърлят в битка за името на Хитлер. Още повече, като знам на какво ни прилича образованието в момента, само това ни трябваше - да им обясняват за социални роли по пол, за самоопределяне на пола, за сексуални наклонности, а за такива учебни програми, конвенцията дава зелен светофар.
И да завърша досадно дългия ми пост - аз съм с две ръце за конвенцията, но да разкарат понятието джендър от нея. Около това се въртят опаснията на противниците й - не броя онези, които се клатят от политически интереси. Няма никаква нужда от това понятие - нито в правен, нито в социален, нито в образователен контекст. И не - далеч не е вярно, че на запад са я приели ей така. Напротив - дори в Германия конвенцията е приета със резерви, в почти всички страни, в които е приета конвенцията ще претърпи промени, а ние тука по 30 годишен обичай, я приемаме със вече свалени гащи. Аман от подмазвачи във властта. Този документ засяга съвсем не прости въпроси, много деликатни, с доста широк спектър, но доста лековато и със замах - с един куршум иска да удари цяло стадо зайци. Не става така, това е работа през пръсти и резултатите от подобно безотговорно, преследащо основно финансови интереси отношение, във времето ще бъдат много горчиви, нещо което ви го обещавам на всички, ако продължава така. Социалния инженеринг преминава извън границите на разумното.