Когато топя на слънчевата топилка цели рамки, се сваля всичко от рамката. Рядко ще остане някое петно клей върху дървото на рамката и то в случай, че бързам да я извадя, за да сложа нова. По принцип, аз съм си правил топилката и тя е с три стъкла, а не с две и вдига температура над 70 градуса по Целзий, когато температурата на въздуха е над 27 градуса, ако е по-студено не вдига толкова температура.

След изваждането на рамките дървото е много добре почистено и единственото, което правя, е почистване на телта с макетен нож, защото остават капчици непочистен восък, както и тънък филм от клей, който не пречи на залепването на следващата восъчна основа, но пречи на пчелите, щото те не търпят мръсотия, почистват телта и с това отлепят основата. Тъкмо затова, преди да поставя основата, почиствам теловете на рамките с макетен нож. Да, досадно е, но ми пести доста тел и време за поставянето й.

Относно топенето на восъка заедно с рамките, мисля, че е достатъчно да се дезинфектират от парата. В екарисажите, когато третират месото на болни животни, го обработват с пара под висока температура, мисля, че е над 100 градуса, и парата унищожава всички микроорганизми. Това го твърдят ветеринарите. Представяйте си, какво ядем в саламите. Да са ви сладки, любители на саламите!