Понеже съм свалил хранилките защото обърнах таблите мисля да ги измия и дезинфекцирам. С калиев перамнганат дали става? И се чудя какво да направя да не хваща мръсно (като мухъл) в хранилката, мисля да не слагам капака, някакви идеи?
Понеже съм свалил хранилките защото обърнах таблите мисля да ги измия и дезинфекцирам. С калиев перамнганат дали става? И се чудя какво да направя да не хваща мръсно (като мухъл) в хранилката, мисля да не слагам капака, някакви идеи?
Грхммммм.....
Лично мнение.
Само течаща вода и гъбичка върши идеална работа, защото... Ами защото, на всякаква дезинфекция й се губи смисъла. Хранилката е поставена във околната среда, т.е. отвсякъде навлизат прахоляци, насекоми и особено мравки, които пък непрекъснато внасят бактерии и микро-гъбички. Самите пчели внасят от околната среда микроорганизми. Въобще, каквото и да направиш по отношение на почистване, дезинфектиране и обеззаразяване, му се губи смисъла за около седмица. Това е особено видно, когато започнеш да подхранваш със сироп. Максимум след седмица,, след наливането на първата доза сироп, в хранилката се появяват неприятни на вид неща, като черни колони от бактерии, които тръгват от петънца, нишки на гъбички или мирис на оцет, което пък става ако кошера е слаб и не успява за 24 часа да изпие дадения му сироп.
Един прост съвет. Ако искаш сиропа ти да не вкисва, при приготвянето му внасяй по 1 млл на литър сироп мравчена киселина, което пък е и противопоставяне за нозематоза.
Няма братче спасение от външните условия, винаги има внасяне на микроби, ако щеш се сбръчкай от почистване, в случай, че си маниак на чистотата.
При зимни условия, най-доброто почистване на хранилката го правят самите пчели, ако искаш да не си играеш. Постави подхранка в хранилката и виж как с изяждането й самите пчели ще почистят хранилката до блясък.
Както и другия инвентар в разтвор на сода-каустик и обилно изплакване.
Преди малко при Гала някаква докторка, диетоложка (често гостува) обяснява колко е вредна захарта за човека. И въобще Рафинираните храни колко са вредни за клетките на човека. Та се замислих дали е така и за клетките на пчелите.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))