Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 14 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 133

Тема: Прелките

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Вчера четох един материал за клеенето в хралупата. Та значи, облицоват отвътре с клей цялата хралупа, като преди това рендосват стените, а после и входа. Целта е да се отдели меката дървесина и да се полира на твърда, и да се отдели гнездото от постъващата влага от вън и дървесни скове, ако е живо дървото.
    Та може би затова са заклеели и прелетната дъска, защото наистина кошера е стар, и може би прелетната е почнала да гние, както подсказа Атанасов, но факт е че и вътре си клеят много. Имам и други стари кошери, на които прелетната дъска е в много по-лошо състояние, но там няма и следа от полиране.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    Вчера четох един материал за клеенето в хралупата. Та значи, облицоват отвътре с клей цялата хралупа, като преди това рендосват стените, а после и входа. Целта е да се отели меката дървесина и да се полира на твърда, и да се отдели гнездото от постъващата влага от вън и дървесни скове, ако е живо дървото.
    Та може би затова са заклеели и прелетната дъска, защото наистина кошера е стар, и може би прелетната е почнала да гние, както подсказа Атанасов, но факт е че и вътре си клеят много. Имам и други стари кошери, на които прелетната дъска е в много по-лошо състояние, но там няма и следа от полиране.

Де ги четете тия работи, май много писачи на последак. Имам 30 годишни кошери, няколко доста поизгнили (от вътре ), но не съм видял такова облицоване с клей. Едни даже си бяха харесали един отвор на север, как не им ставаше течение-незнам.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Според мен причината не е заради кражбите. Заклеена прелка при мен съм виждал само на старите ДБ-12 и то рядко. Прелката им е около 20мм. висока. Може да е расов белег, защото имам такива, които и вътре здраво заклейват рамките.
    Физиологичен или морфологичен ?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Физиологични или морфологични?
    Пак само въпроси задаваш, наблегни на отговорите. Целия форум тебе гледа и чете.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Пак само въпроси задаваш, наблегни на отговорите. Целия форум тебе гледа и чете.
    Аз съм модератор на форума, а не преподавател. От мен се иска да подпомагам развитието му, чрез подаване на теми за размишление от ваша страна, а не да завзема цялото пространство с мои тълкования. Иначе погледнато, ти си по задаването на въпросителни постове? Като остана малко по свободен/както каза Друмев/, ще спретна и аз нещо. Казах спретна, а не копна и постна. Има разлика.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Аз съм модератор на форума, а не преподавател.

Така е, но твоето мнение тежи и е добре да го споделяш.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Де ги четете тия работи, май много писачи на последак. Имам 30 годишни кошери, няколко доста поизгнили (от вътре ), но не съм видял такова облицоване с клей. Едни даже си бяха харесали един отвор на север, как не им ставаше течение-незнам.
    Колега, писах че изследването е за хралупи, не за кошери...

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    Колега, писах че изследването е за хралупи, не за кошери...

Да, видях, но аз нямам хралупи, а кошери и изводите ги търся от тях. Нали мога да изкажа съмнение.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Да, видях, но аз нямам хралупи, а кошери и изводите ги търся от тях. Нали мога да изкажа съмнение.
    А и нуковете да не забравиш да кажеш как е там работата рендосват ли нерендосват ли клеясват ли и прочие

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Така е, но твоето мнение тежи и е добре да го споделяш.
    А, тежи. Грънци. Добре, хайде. Ще те банна един път по - малко за добрите думи. Темата е „прелките”, а не колко е голям....мода.

Страница 10 от 14 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •