Ти говориш за първиначално заселване. Правилото за прелката както си забелязъл е валидно в случая. На мен ми се получи така този сезон че заселих първоначално три апидейки и трябваше да ги отворя ев неудобно за мен време. Реших проблема лесно. Взех сандъчетата с мен в града. Майките се оплодиха без проблем, а съндъчетата бях поставил върху външното тяло на климатик (който не включвах естествено). Получи се експеримент дали майките ще се ореантират в градската среда. Никакъв проблем ( живея в суперцентъра).
Дали майките ще станат добри решаващия фактор съвсем не е обема на " оплодното" семейство. Факторите са комплексни и за ясни изводи трябва много сериозни и дълги наблюдения в голям обем. Определено няма да можеш да извадиш кардинални изводи от 4 майки при това предполагам маточниците за които са дошли от едно и също семейство и подхода към нуковете е бил един и същ и самите нукове са били едни и същи. Аз също нямам необходимия обем наблюдения за да дам заключение за качеството на майките оплодени в мини нукове.

Цитат