Рости, точно проблема е, че ако майката от роевия маточник не се излюпи преди да отвориш прелката пчелите бягат от мини нуклеуса. /поне при мен/
Точно това ми беше проблема при първия опит. При роевите маточници трябва да се убедя, че се е излюпила майката и тогава да отворя прелката, защото не знам със съгурност кога ще се излюпи. За мен това е неприемливо, защото съм на пчелина само събота-неделя, а и нямам възможност да занеса нуклеуса на друг пчелин, или по-точно имам такава възможност, но не искам.
Аз не случайно писах, че най-вероятно майките от тези малки пъцикни са некачествени при мен, защото вината е може би в мен! Не съм се обидил на Делта, защото наистина в майкопроизводството съм доста бос! Подразних му се от поста за мечката ...
Факт обаче, че 3те отводки сформирани след слънчогледа с майки от тези нуклеуси са с по рамка-две пчели по-малко от другите 5 сформирани по-това време с мой майки! Четвъртата майка, беше придадена на семейство, което след слънчогледа осиротя. Горе долу направи пчели и пило за зимата, но там не мога да преценя, защото този август-септември е беше доста шантав, но едно е да се придаде на отводка, друго е на семейство което е на десет рамки ДБ фул пчели. Напролет ще си проличи кое как....