И при мен се разхождат търтеи. Има и слаба паша, някаква. Последните няколко дни темпетатурата е от 10* през нощта, до 32* денем. Имам чувството, че майките тичат нощното време в горните корпуси, през деня слизат в долините. Имат място, но снасят в два корпуса.
Като чета колегите от другите региони какъв глад ги мори направо се чудя.При мен нещата стоят така.12 рамковите са с 10 рамки покрити с пчели,а 10 рамковите са с 8 рамки покрите.Плодниците са пълни с нектар от край до край още ме е яд,че махнах магазите.
Бояна разбира се,тя Златарица няма и 150м надморска![]()
Днес реших да погледна какво е полужението в нуклеуса /5 рамков/.4 м/у рамия с пчели,има увеличение с 1,5 рамка.Извадих една с мед от 12 рамковия който е 8 м/у рамия пчели.Много яде тая отводка, до сега не бях виждал такава ламя.Утре обмислям да го опаковам в стиропор и повече да не я бутам до пролетта.Някой наблюдавали подобно поведение при неговите семейства?
Забелязах, че не зависимо от липсата почти на пило, запасите от мед са намаляли за месец, чувствително.
Да, при мен е така. Всички августовски отводки са на 4-5 рамки пчели /14 бр./, като обръщаха всичко което им сложа в пчели...
Добавих им в събота средно по 2 рамки мед, а на някой даже сложих и питка с твърда храна. Такова лапане на мед и сироп от отводки не е било.
От август до сега са омахали по 4 рамки с мед, че някой и повече, и 35 кила захар във форма на сироп.
Повечето гледат на 2 рамки пило още. Докато при основните семейства положението не е такова. Там пилото почти липсва, но за сметка на това са задръстили всичко в мед и прашец.![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))