Хм... С ореховата шума бях до едно време. Установих, че ако случайно внеса в склада магазини с някоя пеперуда или яйца на пеперуда, малее-е-е-е, само се надявам да не е от големите; ореховите листа изобщо не помагат. Те бързо изсъхват и респективно след това не вършат работа. Само се надявах по-бързо да дойдат студовете, че пеперудата да спре да шава.
Пробвах и с домашен ябълков оцет. Правя го с бидоните и имам доста. В една чинийка най-отгоре на комина и с капак от фазер. Добре е помещението да бъде хубаво изолирано, че осите идват като вълци, заради миризмата на оцет. Предимството на оцета е в неговите дезинфикциращи свойства. Може би не действа като мравчената, но все пак дезинфикцира.
Тази година, 2017, е просто уникална за пеперудата. Може и да не ми вярвате, но пеперудата при нас нападна... чимширите. Да... изразих се точно. Пеперудата на восъчния молец, мисля, че едрата, нападна чимширите в градините. Случи се през юли и август. Може да се опитам да направя снимки и да ви покажа поразени и вече възстановяващи се чимшири. И не е само мое наблдение, и други хора от района се оплакват.
В момента ползвам делиция.