Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 59 от 82 ПърваПърва ... 949575859606169 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 581 до 590 от общо 819
    VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    На трета снимка се вижда много добре колко е разтоянието.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    На трета снимка се вижда много добре колко е разтоянието.
    Ем...тез ги разбутвах днес, опитвах да видя какво е положението, може да съм ги разместила с рамкоповдигача, на сн.1 кошера е без намеса, там само ги снимах за сравнение с другите.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    . Единственото, което ме притеснява в тези далаци е, че горната част е захваната за покривната табла и като я вдигна зимата да им поставя храна и ако кълбото е там и се счупи питата... аве, ужас.
    През зимата пчелите няма да се придвижат на долу.На долу е студено и меда,ако го има е замръзнал.Когато поставяш питка,сложи празен магазин и в/у питката отоплителни материали.Празното пространство над главите им създава дискомфорт(топлината бяга),което е провокирало градежа,а меда в далаците най-вероятно е от крайните рамки.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Тук може ли малко по-подробно да отговориш щото това много тревожно звучи.
    Да си отговорим на въпроса - какво ги кара да градят по това време? Двата реда грозде няма да е. Това, че има празно място отгоре също няма да е, защото сега не е време за градеж, а и няма такива температури. Такива трябва да създават те. Значи има усилено хранене. Това обаче води до изтощаване на пчелите които са заети с преработка, строеж, повишаване на температурата излишно защото отглеждат и много пило в този момент. Това пило няма да се подготви за зимата и тези пчели от това пило са обречени. Другите ще са се амортизирали от работа. Майката ще е изразходвала възможностите си през есента вместо да си почива и съхранява потенциала си за пролетта. Да продължавам ли?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    ....Сега обаче е мазало, където мога да видя питите - има мостове, ако взема да ги вадя сега ще се отлепят запечатките, ще потече меда .... аре не, правила съм го това упражнение, пити сега няма да вадя за нищо на света....

....Междурамията не са ми големи, опрели са разделителите едни в други, освен това не ги притискам много да не убия майката случайно.....

Разстоянията между питите са големи затова се е получило мазало. Точно с наличието на мостове може да убиеш майката. Пити без мостове се вадят лесно и точно по това време на сезона. Подрежда се гнездото за зимата като маломедните пити се заменят с пълномедни или се допълва с инверт.

пп. не искам да те обидя но си смени консултанта.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    А който няма инверт и пити какво прави Атанасов?Преди време имаше спор как градят пчелите тук нагледно се вижда, че градят от доло на горе./пак мисля коя книга е вярна/.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Силви,
    Значи тук си чула и ще чуеш много разумни и правилни съвети, мнения и препоръки. На друго място - също така. Разбира се, ти ги прилагаш творчески. Имай изнавпредвид обаче, че понякога колаборацията от съвети, мнения и препоръки, гарнирана с твои приумици, приложена точно при теб и точно в даден момент може да доведе до катастрофа.
    По същество - изписали сме стотици страници по въпроса за есенното стесняване. С две думи, ако не ти трябва ускорено пролетно развитие - може и без него. На силните семейства им вадя една крайна пита /която е за брак по принцип/ и това е, но напълно може и без това. На пролет е още по-лесно. Не мога да проумея обаче за какъв чеп е тая празна надставка по това време в кошера??? Значи преди години коментирахме тука сръбски метод за зимуване с мрежести таванки... Добре, ама и там слагат мрежа над семейството, не го оставят да се качи на тавана. На зима няма да слязат надолу, то и не знаем дали и колко мед има под тях... Възможно е може би, при голямо кълбо, мед по питите отдолу и подходящо време да се придвижат малко надолу, но да не лежим на таз кълка. И сега, при това положение, какво ще направиш декември-януари месец ако ги прослушаш с маркуча и установиш глад? Ще се навиеш ли да ги отвориш и спасиш от гладна смърт?
    Аз съвети няма да ти давам, кошерите са си твои и ти си вземаш решенията. Ако такъв кошер по това време на годината попадне при мен, свалям семейството на рамките, слагам твърда храна отгоре и завивам с найлон. Ако съм се зарекъл публично че няма да ползвам найлон /аз не съм се заричал и си ползвам на общо основание/, ще трябва да очистя надставката /таванката/ или да ползвам чиста и пак да заредя с твърда храна над пчелите. Нямам никакъв практически опит обаче с купешка твърда храна, която може би би била най-подходяща в случая, та па ще трябва да взимам решение на място и според зависи.
    Успех.
    Този пост е редактиран от jordanov; 13.10.2017 в 15:20.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Ей, изядохте ме за тези надставки, значи. Ей, хора, смятате ли, че изобщо сме предполагали, че пчелите ще се качат в надставките и ще градят там сега, в Октомври месец!!!! Ми, не, въобще не съм допускала такава възможност. А аз смятах да вдигна семействата в надставките, за да са по-високо от дъното и съответно от отвора и студения въздух, писала съм за това някъде в темата. Идеята беше след 1вото пръскане с Нозевит+ да се подхранят малко с Апифонда ( 1/6 питка на семейство) и след 2рото пръскане с Нозевит+ да се вдигнат рамките в надставките. Плана беше перфектен, обаче пчелите ме изпревариха и някои сами си се настаниха в надставките, но без питите.

Ами и аз съм извадила по 1 пита от кошер ( по 2 от по-слабите) така, че не виждам разлика с твоите действия, jordanov. Дали ще ги отворя рисково зимата, за спасяване от гладна смърт? Абсолютно. Има шанс да оцелеят, ако не ги отворя -със сигурност загиват.

ch.atanasov, да, точно това е направено при първото пръскане, кошерите бяха прегледани пита по пита, извадиха се по 1-2 по- празни откъм мед пити и се поставиха преградни дъски. По нищо не личеше, че пчелите ще се качват в надставките. Мед имаше доста, сега, ако са го изяли при тази липса на паша, а пчела много - аз какво да направя. Старая се да се грижа добре и правилно, имам си и съветник на място, все пак човек, който е с 5-годишен стаж и гледа 150 кошера би трябвало да знае как се гледат правилно пчели, нали така.

Трендафил Дончев, значи, ако напълня сега надставката с твърда храна, затворя ги и ги отворя март, ще намеря един загинал кошер? Това ли казваш? Както разбирам от друг колега тук някои пчелари ползват точно такава техника. Тогава?

Засега още не сме решили какво точно да правим. Според мен е най-добре да си ги оставим така, като свършат меда в надградените пити, който не може да е много, може и да се преместят по-надолу върху питите преди да е настъпил студа. Ако не, ще мислим тогава.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Силве , успокой се .
    Не се връзвай на никой .
    Това , че колегата има 150 кошера не е гаранция за успех .

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Аз тесто никога не съм слагал,но според мен след прочетеното се слага когато е изваден медът от плодника.В тоя случай като гледам и надграждането на рамките няма да има смисъл да се слага.Тоя кошер пръщи от мед и пчели.
    Определено не знаеш - кога , и как се слага захарно-медено тесто .
    По това време дебнеш в горите прасета и сръндаци .

Страница 59 от 82 ПърваПърва ... 949575859606169 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •