Даданблат 10р са, по чертежите на Димитър Бонев (за което съм му изключително благодарен), т.е дълбоко мрежесто дъно и плодник, който може да се отделя от дъното.
Единият с повечето пчели (4-5 междурамия), от известно време го стеснявам, с изваждане на пити и поставяне на маломедните зад преградната дъска. В момента е с 6 пити, като още мога да извадя. Има около 6-7 килограма мед (грубо претеглях целия кошер с ремък и кантарче).
Другият е с повече пити, но с по-малко пчели. И дори да слагам зад преградната дъска, бавно пренасят. В хладна сутрин пчелите са на 2+ междурамия. Медът им също е горе долу към 6 кг., но там е трудно да преценя, че е по-разпилян по питите и е ДБ12. Южната е пълнас мед, със сигурност.
И мен ме е страх, да не загубя майката. Особено, като не съм правил обединяване на кошери до сега. (А тя е една хубава, черничка, с жълти петънца по снадките на коремчето. Много хубаво реди пилото и пчелите й са винаги спокойни). За това мислех да чакам по-студено време, тогава предполагам, че няма да са агресивни едни към други. Другата майка вероятно наистина е слаба - все беше разновъзрастово пилото по питите. А и като я видях, че си влачи крачето...