Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

....имам изследвания и на питки, направени на гръцка машина по технологията сваряване на сиропа с добавена киселина в него, и после въртене във високооборотен шнек и продухване под налягане с въздух, което създава пухкава бяла каша, превръщаща се след изстиване в питка. Та при изследване на такава питка се оказа, че ХМВ-то е сравнително малко (3.5-4.5 mg/kg), но това е защото инвертирането е много лошо (неинвертираните захари са повече от инвертираните).
Отне ми три дни, докато се сетя къде съм чел това мнение. Започнах да го търся, заинтригуван от думите на Валери Йорданов в един от клиповете му, относно това, че питките, с които подхранваме, са всъщност втвърден инвертиран сироп. На база на тези му думи и на опита с кристализирането на инвертирания сироп в тубите и бутилките ми хрумна да потърся технологията за производство на твърдата храна за пчели. Дотук открих само горе цитираното мнение на инж. Матеев. Чудя се дали при постоянно бъркане и постепенно отнемане на водата от сиропа няма да успея да постигна консистенцията на бялото тесто от купешките питки. Имам вакуум дестилатор с бъркалка, както и вакуум помпа. Ако взема да си довърша кондензатора преди помпата, може да пробвам. Някой наясно ли е с технологията на правене на питките?