Друго имах в предвид. Силен кошер се влиае повече от околната среда и при намаляване на приноса (намалява храната) и майките спират да работят. А при по слабите семейства не и пука че е спрял приноса защото нямат потенциала според тях да изкарат зимата и рискуват. Това е моето менние, не кавам че е така.
Значи при много колеги положението е зле, очертава се тежка зима.
За изчеването на пилото писах преди 2 седмици, не не се прие като вярно! Имам пчелини и в района на Карлово, в събота ги преглеждах, пилото е изчезнало. Сушата е стопила запасите от храна.
В неделя гледах пчелите в района на София, положението е същото, имах експериментална отводка, майката е започнала да снася. Но в силните семейства пилото е само люпищо се.
Слънчо, виж какво пише Вълчан, значи не само при мен се получава липсата на пило, както бях писъл по рано. За мен това е + защото третирам с ОК преди да започне майката да снася пилото което ще зимува и така акара не го уврежда допълнително.
Положението е много сложно. От доста време го наблюдавам и събирам мнения на колеги. Ако зимата се окаже тежка и с тези малки запаси и слаби семейства мора ще е много голям. Другото което е, че при подхранване не правят пило, задръстват, ограничават майката. Още една спънка която води също до отслабване. Нектар не вкараха почти никакъв, а колкото вкараха колегите го дръпнаха надявайки се да го наваксат с подхранване, но се получава горното което казах.
И кое му е сложното на положението? При положение, че не е валяло от Юни. Семействата свиха пилото още през Юли, а където имаше слънчоглед, беше много силна паша и пчелите общо взето изоставиха гледането на пило. А майка, която веднъж е намалила яйцеснасянето драстично, няма как да я накараш да го удвои, ако ще с фуния да я наливаш. Тези, които даваха сироп през Август, лично според мен сгрешиха и допълнително изтормозиха пчелите, карайки ги да го преработват при липса на прашец. Иначе августовските пчели, като не са гледали пило са си физиологично запазени и няма проблем да си изкарат зима, имам предвид тези които не са тормозени със "стимулиране", така че, аз невиждам повод за притеснение.
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))