Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2017
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Gonzo , чудя ти се на ума !!
    Няма за какво да се чудиш

-семейство на което майката осеменява малко (искам да му сменя майката с по млада)

-имам 3 нуклеуса от по 5 рамки с млади осеменяващи майки (които евентуално мога да ги оставя да презимуват)
    -имам 3 оплодни кутийки с майки от самосмяна

искам да използвам майките от оплодните кутийки но не знам дали сега е подходящ период ?

колеги как да постъпя?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от gonzo79 Виж публикацията
    Няма за какво да се чудиш

-семейство на което майката осеменява малко (искам да му сменя майката с по млада)

-имам 3 нуклеуса от по 5 рамки с млади осеменяващи майки (които евентуално мога да ги оставя да презимуват)
    -имам 3 оплодни кутийки с майки от самосмяна

искам да използвам майките от оплодните кутийки но не знам дали сега е подходящ период ?

колеги как да постъпя?
    След като майките са оплодени, какво ти пречи да ги смениш?

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от gonzo79 Виж публикацията

колеги как да постъпя?
    Подай майка от малките кутии. Нуклеусите на 5 пити ще презимуват.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Аз най-сетне извадих меда. Центрофугираните корпуси са на "комини", затворени и обгазени, защото иначе молеца ги яде за дни. Сега искам да ги върна по кошерите. Искам да попитам мога ли просто да ги сложа като трети корпус отгоре и да ги оставя така до пролетта? Сироп за запасяване ще сложа здраво през септември, защото съм обрал меда. Иска ми се пчелите да си пренесат гнездото нагоре и да го подредят, а най-отдолу да остане един празен корпус, като дълбоко дъно един вид. Но дали пчелите ще се преместят нагоре? Или да вдигам кошер по кошер и да ги пъхам на първа позиция най-отдолу? Първо, много труд, второ, близо до входа, миришат на мед, опасност от кражба. Дайте съвет как да го направя. Става въпрос за около 35 кошера. Останалите вече са подредени от по-рано.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Слагаш горе за обиране и после местиш отдолу.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Преди десетина дни бях забравила на работната маса отвън в пчелина едно топче восък направено от изрезките на ВО. Видях, че на това топче се трупат много пчели, които събират восък на крачката си там където обикновено носят прашец. Изнесох им още едно топче, но по-голямо, и него отнесоха вече.

На топчетата се трупат много пчели и отмъкнаха всичкия восък. За какво им е този восък сега? За запечатване на меда или...?

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    Преди десетина дни бях забравила на работната маса отвън в пчелина едно топче восък направено от изрезките на ВО. Видях, че на това топче се трупат много пчели, които събират восък на крачката си там където обикновено носят прашец. Изнесох им още едно топче, но по-голямо, и него отнесоха вече.

На топчетата се трупат много пчели и отмъкнаха всичкия восък. За какво им е този восък сега? За запечатване на меда или...?
    За уплътнение на вратата и прозореца.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    За уплътнение на вратата и прозореца.
    Ха, гледай ти. Значи си нямат восък. Ами, да продължа да им слагам топчета щом е добре за пчелите. Моите още не са започнали нищо да запечатват - нито прелките, нито мрежите по дъната. Само 2 кошера бяха залепили леко таблите.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •