Майките да продължават да осеменяват,демек да се увеличи броя на зимните пчели.
Отговорих за подбудителното подхранване,а не за запасяване.
Презимуват точно определени пчели. Нито много стари, нито много млади. За да презимуват добре пчелите трябва да са се облетели т.е. вече да са летящи. Освен това трябва да са добре охранени най-вече с прашец. Не трябва да са заети с работа (отглеждане на пило, преработка на нектар-сироп и др.). Дори времето да е хубаво-топло през есента.
Така е според мен. Така съм го чел, и така се стремя да го правя. Даже съм виждал през топли есени в края на октомври и ноември, пчелите просто си седят и нищо не правят. Разхождат се по прелката, висят си на дъската на челото на кошера. А вътре по питите най-вероятно пак си висят и се разхождат по питите или най-много да подреждат запаси.Просто мързелуват и чакат да дойде зимата. И затова се стремя в края на август и началото на септември да имам най-много запечатено и люпещо се пило.
Вальо , не разбрах само за ,,... нито много млади ,, ?
При три хубави дни през ноември , каква е ситуацията ?
Добро време за третиране с мравчена киселина. Поне така се препоръчва (за първи път третирам така). 16 кошера третирах с течната киселина на ВЕЧНИ ПЧЕЛИ. И 10 кошера с една опаковка Фурмитом. Ще видим резултата през седмицата.![]()
Ми Знам ли каква е ситуацията. Не мисля, че за 3 дни могат да се охранят пчелите. Да си развият мускули, крила, мастно тяло и т.н. Освен това като (ако) консумират повече прашец би трябвало и да си прочистят червото преди студовете. До колкото съм разбрал-прочел пчелите се изакват на 10-12 ден след излизане от пилото,т.е. на първото облитане. И така. Според мен целта е хем да има повече пчели, хем да не се изтощават от гледане на пило и преработване на нектар-сироп. Щото в работата (гледане на пило и преработка на нектар участват всички пчели. Не можем да им наредим- вие старите пчели, които ще умрете преди зимата и студовете- вие ще бачкате. А другите дето ще се люпят и са по-млади, ще си почиват и няма да се занимават с нищо. Така си мисля аз.
При три хубави дни независимо дали е ноември и декември всички ще се из .... .
Точно , затова е късната есен трябва да има повече млади пчели .
Колкото до -кой го хранят и кой се храни с прашец ? Отговорът го искам само от теб .
В момента има 21 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 21 гост (и))