Тая година ремаркето седя най-дълго на полето-3 месеца. От 26 април до 21 юли. Догодина вероятно ще трябва да изкарам и второто ремарке. Старая се да тръгвам с възможно най-млади майки и най-добри семейства. Старите и шкарта остават на станцията. И след като се върна (след слънчогледа) тогава сменям майки. Освен роенето (тая година 4 от 21) не мисля че е трябва да правят самосмени посред пашите. Така си мисля аз де... Пак според мен- в природата, без намесата на човека, пчелите се размножават чрез роене. Примерно, излиза първия рой със старата майка. Заселва се някъде, и започва да си живее и работи. И към края на сезона пчелите сменят майката. Така го разбирам аз, е не е задължително да се получава точно така. Ама аз се стремя така да действам с пчелите. И не мога много да се оплача от роене. Тая година особено беше нещо рядко срещано. Няколко кошера едновременно залагаха и захранваха майчила за роене, качваха мед в магазините, градяха плодникови и магазинни пити и накрая сами си разваляха майчилата без да роят. Всичко им беше на РЪБА.
П.П. Писал си някъде че си правиш отводки само от определени семейства, наричаш ги елитни.Според мен все от някъде си започнал с пчеларството- взел си първите отводки, майки или семейства. Ако не е тайна от къде са, какви са, какво представляват като вид, порода и т.н.
Странен въпрос.Или ти подаряват или си купуваш.Аз си купих.Никаква представа нямам какви ми са пчелите,може би доцента може да каже .Нали мери хоботчета,крачета,косъмчет а.Мисля че навсякъде пчелите са мелези,с изключение на тези които ги осеменяват изкуствено.Не се заглеждам в пчелите но в общата маса виждам еденични различни пчели.В пъвите ми пчеларски години беше пълна кашотина.Ако някое семейство проплаче взимах от което ми падне пило и го слагах там да си прави майка.Никога не съм купувал майка.Два пъти съм купувал по 2 семейства и 1 път 3 отводки уж да имам чужди гени,така си мислех.От 20-ина години мога да кажа че пак е кашотина само че контролирана.По предни постове съм обяснил как си създавам семействата.За мен майката си разкрива потенциала 2-та година или майки от 2017 ги преценявам 2019.Водещият критерий е добивът на мед,роенето отдавна не ми е проблем.И още веднъш хал хабер си нямам какви ми са пчелите.
Днес видях 5 кошера, всичките като един 8 + рамки пило 50/50 запечатано/отворено. Около 15 - 17кг. мед и 3 рамки с прашец.
Хубавото е че са добре на пчели и пило но няма да има мед за мен от плодника само 3тия магазин и свалям.
Така че утре отивам да сваля на всички магазина и събота и неделя ако позволи времето направо ги зазимявам.
Иначе пилото е много добре наредено.
Аз пък днес отидох да обединявам една слаба отводка и изненада,от 7 рамки-5 с разновъзрастово.Отказах се,потърсих празна рамка от върнатите по кошерите за подсушаване и нова беля-зор да намеря,почти всички са ги напръскали и са тежички.Не виждам смисъл да продължавам с подбудата.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))