Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
С няколко снимки за да стане ясно за какво пиша. При много силна паша и високи температури производителя на полистиролните кошери Парадайз Хъни препоръчва да се сложи отгоре платно за прополис и да се обърне капака на обратно. Конструкцията на капака е такава че се получава пространство 1 см над прополисовото платно с отвор отпред и отзад. Капака много плътно и здраво притиска отсрани. Дъното е затворено, 1 прелка само долу изцяло отворена. Какво правят пчелите ? Запушват почти на 100 % отворите на платното. Но не с огромно количество прополис, а само много финна ципа. Това го пробвах още 2010г. и се убедих че е излишно, нито прополис добих, нито пчелите искаха да имат отвор отгоре. Бях купил 5 прополисови платна и така си стоят, не го практикувам този метод, излишна гимнастика. Пчеларствам с една прелка долу, затворено дъно през активния сезон и отгоре целогодишно е хранилката. Пчелите искат голям обем и само една прелка. Когато имат необходимия обем не понасят отвори отгоре, нагледен пример са две от снимките на хранилките, има плексиглас под които трябва да мине сиропа и този процеп го заливат с прополис. Като свърши основната паша и трябва да храня със сироп трябва първо да почистя процепа от прополис.
Изкефи ме. На възглавниците имам отвори 10/10см.Направил съм ги за доста предназначения ,едното от тях е:слагам мрежички за пренасянето и ако не ги махна после до 3-ят ден напълно са запрополисени.