Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 58 от 79 ПърваПърва ... 848565758596068 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 571 до 580 от общо 781
    Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Здравейте колеги.
    Искам да споделя как приключих "епопея" с мои нещастници на 1.5 пита пчели (по състояние на 4 февруари)

Изградиха пити: по 0.5 корпус ДБ и по един магазин.
    Извадих, средно, по 30 кила мед на семейството.
    След центрофугиране: затворено пило на 2,5-3 пълни пити, прашец на 1-2 пълни пити, мед около 8-10 кила в плодника.

Успех!

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от Бърз Виж публикацията
    Здравейте колеги!
    Искам да споделя....

Затова, след дълги "мъките" , приел решението - ще пробвам да направя майките по метод на Камен Крумов. На 30.06.17
    в 1-я корпус оставих всичко отворено пило + затворено (до пълния корпус) + ханеманова решетка,.
    В 2-я корпус майка + остатъци на затворено пило + изградени основи + ханеманова решетка (втората)
    Отгоре медени магазин и корпус. В началото на август ще видим какво става с нови майки, и става ли изобщо, или имаме в 1-я корпус само перга.
    Здрасти Бърз. Получиха ли се нещата по метода на К.Крумов?

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    Здрасти Бърз. Получиха ли се нещата по метода на К.Крумов?
    Здравейте.
    Само в няколко семейства - тези, кои във вторият корпус сами смениха миналогодишна майка (тиха смяна) и роботиха 2-ти НОВИ майки на слънчоглед. И в тези семейства, каде НОВА майка излюпила от маточника в само НАЧАЛО на слънчогледова паша. (няколко узрели маточника на тиха смяна, оставих на 30 юни, като експеримент). Всички други маточници, в първия корпус, които тръгнали от ларва - били от пчели уничтожени, кога на 10-14 юли добре цъфнал слънчоглед.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Тази пролет пробвах на 4 кошера да си направят майка от предаден маточник, като вдигнах майката над ХР, но не се получи на четирите. Майките са се излюпили и до там.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Намерих едно семейство болно с ВАРОВИТО ПИЛО /АСКОСФЕРОЗА/. Потърсих как лекуват колегите. Не съм взимал от тях мед (около 20-25 кила имат), да не правя после дезинфекция на инвентар. Препоручват
    1. Подмяна на нови корпусите.
    2. Слагат на дъното (1 сантим) суха ГАСЕНА ВАР (3.5 лева/10 кила в Бриколаж)
    3. Пръскат на ВСИЧКИ пити "ЧИСТОТЕЛ" рус. ("Змийско мляко" на стрък Бълг. 4 лева/120 гр.) В 2 литра вода ври 15 минути само 100 гр. стрък, после правят обработка, без претопяване на пити. В най близката билкова аптека отказаха - не поръчват, голяма отровата става на човек, ако прекалиш дозата.
    https://apteka.framar.bg/30001826/%D...80%D1%8A%D0%BA
    Ще пробвам всичко комплексно, на пролет ще споделя с резултати на третирането.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Здравейте.
    Само в няколко семейства - тези, кои във вторият корпус сами смениха миналогодишна майка (тиха смяна) и роботиха 2-ти НОВИ майки на слънчоглед. И в тези семейства, каде НОВА майка излюпила от маточника в само НАЧАЛО на слънчогледова паша. (няколко узрели маточника на тиха смяна, оставих на 30 юни, като експеримент). Всички други маточници, в първия корпус, които тръгнали от ларва - били от пчели уничтожени, кога на 10-14 юли добре цъфнал слънчоглед.
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Тази пролет пробвах на 4 кошера да си направят майка от предаден маточник, като вдигнах майката над ХР, но не се получи на четирите. Майките са се излюпили и до там.
    Разбирам, че според вашия опит ХР не е достатъчна преграда гарантирано под нея да се роди и оплоди нова майка. Благодаря за споделеното. Не съм опитвал и резултатите са ми интересни.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    Разбирам, че според вашия опит ХР не е достатъчна преграда гарантирано под нея да се роди и оплоди нова майка. Благодаря за споделеното. Не съм опитвал и резултатите са ми интересни.
    Колега беше споделил тука, че така си подменя всяка пролет всички майки. Имах под ръка няколко маточника и пробвах, поне един да беше сполучлив, но не? Дори единия маточник си беше на семейството. Не можах да разбера да ли са излители в някой малък рой след излюпването, още неоплодена. Кошерите имаха доста пчели и не можах да видя разлика в количеството пчели. Може и аз нещо да не правя както трябва или пчелите ми са такива :-):-):-)

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Намерих едно семейство болно с ВАРОВИТО ПИЛО /АСКОСФЕРОЗА/. Потърсих как лекуват колегите. Не съм взимал от тях мед (около 20-25 кила имат), да не правя после дезинфекция на инвентар. Препоручват
    1. Подмяна на нови корпусите.
    2. Слагат на дъното (1 сантим) суха ГАСЕНА ВАР (3.5 лева/10 кила в Бриколаж)
    3. Пръскат на ВСИЧКИ пити "ЧИСТОТЕЛ" рус. ("Змийско мляко" на стрък Бълг. 4 лева/120 гр.) В 2 литра вода ври 15 минути само 100 гр. стрък, после правят обработка, без претопяване на пити. В най близката билкова аптека отказаха - не поръчват, голяма отровата става на човек, ако прекалиш дозата.
    https://apteka.framar.bg/30001826/%D...80%D1%8A%D0%BA
    Ще пробвам всичко комплексно, на пролет ще споделя с резултати на третирането.
    Ако използваш всичко наведнъж, няма да разбереш кое наистина върши работа. Имах отводка с варовити пило миналата година. Беше засегната видимо само една пита. Пчелар ме посъветва и го направих. Подхраниха 4 пъти със сироп 1:1 + 2гр лимотузу/литър. Отводката се справи с проблема. Презимува тежката зима и сега е нормално семейство. Вече и с млада майка. Може и късмет да съм извадил. Успех.

Наблюдател
    Регистриран
    12.10.2010
    1Корпус със маточник,х.р магазин с празни рамки,х.р.2 корпус със старата майка ,и номера става.

Потребител
    Регистриран
    27.07.2017
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Колега беше споделил тука, че така си подменя всяка пролет всички майки. Имах под ръка няколко маточника и пробвах, поне един да беше сполучлив, но не? Дори единия маточник си беше на семейството. Не можах да разбера да ли са излители в някой малък рой след излюпването, още неоплодена. Кошерите имаха доста пчели и не можах да видя разлика в количеството пчели. Може и аз нещо да не правя както трябва или пчелите ми са такива :-):-):-)
    С една ХР никога не става .

Страница 58 от 79 ПърваПърва ... 848565758596068 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •