На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Естествено, че теб имах предвид за еталон в едната крайностА пък забележки предварително да ти правя... ммне върви някак си. Значи прелките не са ти причина за рояването. Башка другото, ама виж - един празен корпус ако курдисаш най-отгоре и един празен, с ВО - най-отдолу, нещата може би щяха да се случат по друг начин. Сега си оправдан с липсата на инвентар обаче. Заклейването също не е 100% показател - през годините различни колеги тук са давали сведения как заклейват отвори и мрежести дъна - от пълна липса на такова до степен отвор за молив... Пчелите са различни както знаем - някои обичат да мажат здраво, други пък още през есента си правят сметка догодина да се роят и т.н. Иначе на корпусите за медодобив, при паша, моето мнение е прелките да са затворени.
Иван Иванов, преди години показвах в старата тема /щото има и нова/ "Как се прави кошер" разни такива щуротии. Имам сандъци от които съм правил 11 рамков ДБ или 19 рамков лежак. Мойте съвети - минимум разглабяне, само изрязване, пробиване и каквото трябва да се кове допълнително. Дъно подвижно не ти трябва, изрязваш, слагаш мрежи /стават от камионски въздушен филтър/ и те си го почистват. За магазини и капаци не знам - може и така, а може и да се ориентираш и да си ги правиш в стандартни размери като ползваш дъските от капаците и по някоя изрезка от дъното. Гледам че си от нашия край, тия 9 рамкови дадани ще зимуват добре, ще се развиват екстра и на слънчоглед три 9/8 рамкови магазина няма да им стигат, вероятно.
Този пост е редактиран от jordanov; 01.08.2017 в 09:36. Причина: да си допиша малко
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
При липса на паша не помагат нито корпуса, нито ВО. Е, ако не се създаде изкуствено.
Както съм писала по-рано в темата, на моите кошери (от стария тип ДБ) направих отвори на дъното, за по-добра вентилация. Също така им поставих и надставки за твърдата храна. На 09/19 ги отворих, за да ги прегледам и да ги напръскам с Нозевит+. Всичко беше добре. На 10/01 ги отварям за второ пръскане. И какво да видя - пчелите в повечето от кошерите се качили върху рамките и си направили собствени пити между рамките и покривната табла, вътре в наставките. Напълнили си питите с мед, вероятно пренесен от плодниковите, и си направили кълбата там. Това в най-силните и пълни с пчели кошери, което ще рече повечето. След като ги напръсках с Нозевит+ ги затворих и повече не съм ги бутала. Не можах да ги прегледам нито за пило, нито за майки (но на 09/19 всички имаха майки и имаха по 2-3 пити с пило).
Та така, сега какво да ги правя. Дали им е студено и да затворя дънните отвори или не им стига кислород и са се преместили затова по на високо и по-близо до отвора на покривната табла? Жал ми е да ги отварям, че ще им счупя питите, но как ще ги подхранвам зимата?
Впрочем миналата зима семействата, които ми оцеляха бяха си направили кълбата по същия начин, върху рамките, само че тогава нямах наставки, а бях обърнала таблите обратно и те се бяха настанили в пространството между рамките и таблите. Имаха много мед долу, в плодниковите рамки.
“Гадателя“ получава ли предупреждение.
С този си пост, се "опитваш" да нарушиш някое от правилата на форума...
Валентин, изказа ти цяла вечер е на ръба на НЕ добрият тон. Ако имате с някой от колегите някакви "лични" комфликти или неразбирателства, моля уреждайте си ги по друг начин(лични съобщения, тел. разговари) или не в сериозни теми като тази, а в някой от "свободните".
Моля Ви, всички спазвайте добрия тон.
След някоя друга година ще започнеш да съветваш да слагат найлон отгоре, а в последствие ще разбереш и плюса от голямата милерова хранилка. Всичко с времето си. А най добре ще е ако напълни цялата наставка с питка и отгоре найлон, отваряне чак началото на март.
Тва явно е адресирано до мен. Пич, осъзнай се!!!!!!! Не си уцелил къде да си рекламираш ГОЛЕМИТЕ хранилки. За найлона още пробвам-верно. Ма не се получава. Иииии пчелите се занимавам с тях не за да ги храня, а те мен да хранят. Ако си навитак да ти покажа кошери БЕЗ хранилки от 2 години. Ако не си- върни се Април Май тази година да прочетеш какво съм написал за сиропа. Ъъъъъ ти къв съвет даде че нещо те нема у съветите. Аааа чеки, верно- 3 магазинни пити с пило ги зимуваш на 4 магазина обем.
П.П. Ъъъ нещо и тебе те сърби когат напиша нещо. Казвай какъв е проблема да го решаваме на момента. Казвай.
Модератор: Валентин, моля спазвай добрия тон, и без вербална агресия.
Този пост е редактиран от Искрен Мутафов; 12.10.2017 в 20:05. Причина: Забележка
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))