Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
Мнения много и най-различни по всички теми. Аз пък четох материал, който представя изследване на руския учен Каблуков, който пък отрича употребата на каквито и да е киселини в сиропа през късното лято и есента.

"Хайде да си спомним, как се премества храната в процеса на нейната употреба по хранопреработвателния тракт на пчелата и как се премества... Следователно с цел профилактика на болести на стомаха, подкисиляването на захарния сироп, който се използва за приготвяне на зимна храна, няма никакъв смисъл и затова няма смисъл да се препоръчва."

http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia248_spisak.htm
От тази статия разбирам, че не е добре да се добавя киселина, когато се цели късно зимно запасяване(за мен началото, до средата на Август) . Не помага на пчелите да превърнат сиропа в мед. Ако целта е стимулативно подхранване преди медосбор, или повишаване яйцеснасянето на зимни пчели, такава профилактика не е за пренебрегване. Частта която изяждат пчелите само може да им помогне. Може да се използва аскорбинова киселина. Някъде из форума беше коментиран този вариант.