Почти всеки обича чай от мащерка .
Важна е дозата .
Аз забелязах повишена опасност от нападения и кражби между семействата, след поставянето на плочки Екостоп. Пчелите от различните кошери добиват еднаква миризма и трудно различават миризмата на пчелите - крадци. Предполагам, че и миризмата на тимола ще има подобно действие.
Когато има добра паша и най - вече еднообразна се получава силна и уеднаквена миризма, но няма кражба. Кражбите се получават при липсата на паша и отслабване на дадени семейства. Кражбите зависят и от предразположението на дадени семейства към нея. Условията в пчелина и ред други причини, ясни и неясни.
Сиропа инвертирам с "Пчелит" и той си мирише приятно на пресен хляб, на мая.Добавеният тимол съвсем леко променя миризмата и го усещам като на сладкиш, кекс.Миризмата не е силна.Все пак дозата е 0.02%.На литър сироп са около 0.2 грама.В една плочка "Екостоп" са 5 грама + 2 грама мента.Няма място за сравнение на концентрации на парите и миризмите.А ако сложиш 3 плочки...
Не съм наблюдавал до момента при мене опити за кражби и нападения.Това не пречи да се вземат мерки за предотвратяване на такива неприятности.
За колегата jdrumev:
http://primavet.com/Ecostop
П.П. Скоро попаднах на статия в , която се препоръчваше 1,5-2 грама тимол наръсен върху всяка рамка като средство за борба с акара. Единственото предупреждение беше ,че при топло време пчелите и майката могат да напуснат кошера.Е при тая концентрация явно не само на акара , но и на пчелите не им издържат нервите и бягат.
Разликата от отровата до лекарството е в дозата.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Аз ще третирам с Мравчена киселина чрез изпарител Нассенхайдер едновременно срещу акар и нозема. За тимола съм писал още преди 2 години мнението си - http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2294. Тимола е слаб акарицид и никаква ефективност срещу нозема, нарушава имунната система на пчелите, абсолютно излишна е употребата му. За ноземата каквато и органична киселина /лимонена,мравчена,оксалова/ да добавите в сиропа ще има добра ефективност, като снижава нивото на ноземните спори в стомашно -чревния тракт на пчелите. Всички препарати предлагани за профилактика срещу нозема съдържат органична киселина.
Мнения много и най-различни по всички теми. Аз пък четох материал, който представя изследване на руския учен Каблуков, който пък отрича употребата на каквито и да е киселини в сиропа през късното лято и есента.
"Хайде да си спомним, как се премества храната в процеса на нейната употреба по хранопреработвателния тракт на пчелата и как се премества нектара в процеса на приготвянето от него на меда.
В първия случай храната, попаднала в устата на пчелата, чрез гърлото и хранопровода постъпва в медовата гушка, която посредством междинен клапан се съединява със средното черво и завършва в задния отдел на червата. То ест, ако пчелата използва храна за своето изхранване, то тя преминава в хранопреработваемия тракт целия път. В процеса на приготвяне на меда, неговия път вътре в пчелата завършва в медовата гушка, от която той се изцежда обратно и попада в килийката. Междинният клапан блокира неговото попадане в средното черво. Следователно, от гледна точка на профилактиката на нозематозата, за пчелата няма никакво значение, каква храна преработва – чиста или подкисилена, тя все едно в процеса на преработване не попада в средното черво и никак не може да повлияе на състоянието на пчелата..... Следователно с цел профилактика на болести на стомаха, подкисиляването на захарния сироп, който се използва за приготвяне на зимна храна, няма никакъв смисъл и затова няма смисъл да се препоръчва."
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia248_spisak.htm
Sylvie за да живее пчелата то тя трябва да се храни. Пчелата не слага 100% от нектара в килийките а част от него тя изяжда. Процесът поглъщане-(по)връщане на нектар е многкратен. Така че по пътя на логиката храната ще попадне в целия хранителен апарат.
От тази статия разбирам, че не е добре да се добавя киселина, когато се цели късно зимно запасяване(за мен началото, до средата на Август) . Не помага на пчелите да превърнат сиропа в мед. Ако целта е стимулативно подхранване преди медосбор, или повишаване яйцеснасянето на зимни пчели, такава профилактика не е за пренебрегване. Частта която изяждат пчелите само може да им помогне. Може да се използва аскорбинова киселина. Някъде из форума беше коментиран този вариант.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))