@дядо борю Така подхранваш но при какви запаси от нектарен мед? Мен това, което ме притеснява е, че пчелите ще вземат да складират сироп за зимни запаси. Някъде тук из форума четох, че това не било добре, но един юзър беше написал, че пчелите не зимуват добре на сиропени запаси само при грешки на пчеларя. Питах го какви са тези грешки, но не ми отговори.

На мен засега плана ми е такъв. Първата половина на август подхранвам ударно със сироп с някакви добавки, BeeAgra или Lamons+. След това минавам само на инвертиран сироп BeeFonda, ако е нужно и колкото е нужно. Когато се излюпят зимните пчели казват трябват протеини, обаче какви протеини се дават, аз не знам добавки с протеини.
Ами прашеца в кошерите наистина е малко, само в 3 кошера има по на 2 пити едностранно запълнено с прашец колкото длан. При останалите е колкото да си напудрят питите. Тази сутрин се позаседях при тях, около 30 мин, носеха прашец, но не много. Валя при нас преди около седмица, но малко, само колкото да намокри земята.

@Бърз
Този Кас изглежда интересен, но за направата са нужни твърде специфични продукти и брани при специални условия. Няма как да го направя това и то сега.
Относно храненето с големи количества сироп. Има логика в това, което си написал. Обаче мен ме притеснява, че такова голямо количество сироп може да вкисне при тези високи температури. То и сега тези 300-400 мл, които им сипвам през ден, не ги вземат напълно, а какво остава за 4-5 литра. Може би в по-хладни дни това може да се направи, но в жегата не бих рискувала да давам цели литри.
Благодаря за линковете, интересни неща научих.

Знам за третирането сега срещу акар. Ще го направя. Но понеже темата е за храненето, не съм писала по въпроса. Аз затова оставих и майките на спокойствие, не съм давала на пчелите никакви стимуланти, нека да починат малко и без друго сега пчели не ми трябват. Да пазят сили за август.