Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
Аче,уважавам твоето мнение,дори съм взаимствал от теб нещица.Но тук подлагам на съмнение тази твоя теза.Теоретично т.е.по книга/учебник/ имаш право.Но практически/вътре в кошера/ нещата не са толкова конкретни.Какво те кара да мислиш така–че без летящите пчели майката ще е некачествена–по–малко яйценосни тръби,по–дребна,яйчниците и ще произвеждат с по–бавно темпо,ще се ослушва а няма да тъче по питата като много машинна тъкачка стахановец.Въпроса ми е към теб,но всички които са вдигнали палец под поста ти,също могат да си кажат доводите.Щом харесваш дадено мнение,значи имаш свое мнение по въпроса.Споделете го господа пчелари.Аче,имам молба към теб–Не бързай да отговаряш,знам че имаш отговор.Изчакай да си кажат мнението петимата колеги+ първия с палеца.Интересно ми е да чуя тяхното мнение,Агро го прочетох,ясен е,..и доблестен,макар и програмист ако не се лъжа.Ако ми изпълниш молбата ще ти бъда благодарен.А тази тема в която си развил становището си,ще я прочета ,но сега нямам време ,много е кът.Сполука Аче!!!
Не мисля, че съм дорасъл да давам съвети, когато в дебат се включват по-опитни от мен, но си имам мнение и когато има съвпадение на мислите го показвам с въпросния палец. Гогол покани всички подкрепили тезата, та затова "барабар Петко с мъжете". Към изложеното от Жоро бих добавил нещо. Въпроса се завъртя около това, кой да отгледа маточници, основното семейство или отводка на втория етаж. В това време от годината смятам, че липсата на летяща пчела ще изисква повече време от пчеларя за да достави това което правят летящите пчели поне в първите дни след отделянето. Предстоят горещите дни, жадните и гладни дни от годината. На втория етаж с намален състав ще им е много по-трудно на пчелите да се справят и постигнат оптимални условия. При подмяна на майката за всички е по-добре тя да заработи направо в основното семейство. В обратния случай имаме допълнителна процедура по обединяване - допълнителен риск, труд, стрес на семейството. При неуспешно оплождане пак ще обединяваме, но с тяхната майка(ген и феромони). Аз съм на това мнение. Правих и обратното движение в този период от годината(око да види.... това е тъпо понякога) и видях различни резултати. Дано да съм задоволил любопитството. Все пак не съм "пчелар с 15 - 20 годишен стаж" и предпочитам да чета и се информирам от "нам си кой", да избера..., а не да се пържа безсмислено "по 5 -6 часа на ден".

С интерес очаквам доводите за обратния вариант. Може да се научи нещо! Време за дълги постове се намира, както виждам.