От теорията знаем че:
От изследвания е доказано, че при пределна възможност на майката да снася до 1000 яйца на денонощие, може да се развие семейство до 35 000 пчели (слабо семейство).
Ако тази възможност е до 1500 яйца семейството достига до 52 000 пчели, а при 2000 яйца - 70 000 пчели (силно семейство).Естествено отгледани маточници - роеви и от самосмяна като качество те са добри, защото са захранени за маточници още от началото на залагането до излюпването. Условията на отглеждане, хранителен и топлинен режим, са поддържани редовно. При отглеждането на маточници обезателно се спазва вече споменатото правило от залагането им до излюпването да са осигурени оптимални условия за тяхното развитие. Слабо пчелно семейство или такова, разделено на две, като останалото без майка и отслабнало от разделянето си произведе свищева, не може да се очаква да бъде качествена.

От практиката знаем че много често свищева майка си е добра щом напълни обем с пчели равняващ се на 24 рамки Дадан Блат значи е добра.

П.П. Адаш нямаше да се обаждам ама ти ни подкани та затова. Моята логика е че при направа на свищева майка трябва да се съобразяваме с условията наподобяващи роевите /все пак така са просъществували милиони години/ а при естествени условия може би и самосмяната е по често явление от колкото на пчелина.
Аз лично не мога да направя разлика между теория и практика например влизам и чета във форума темата на Ангел за августовски отводки чета не го виждам и го правя и става Ти например теоретично ме обеди за редовна смяна на питите не си ми показал пчели пигмей ама в последствие видях. Петър Иванов каза добър и бръз метод за търтовки не ми го е показвал практично а не и нужно правя го и нещата стават.Та затова си мисля че разни учени които публикуват разни неща в повечето случай са прави все пак затова им се плаща затова се занимават всеки ден години наред с пчели та после като побликуват нещо да не могат да го оборят в академичните среди.
П.П.Преди време г-н Илиев каза:
-Теорията е нечия добра практика.