Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 491 от 683 ПърваПърва ... 391441481489490491492493501541591 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,901 до 4,910 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    И при мен беше така,но разшерих с магазини с не изградени рамки 4градени 6 неградени.За два дена градят 6 рамки и ги пълнят.Мисля чак след пашата да освободя плодника.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Вдигни старата майка в отделен корпус най горе с три пити запечатано пило със отделен вход. Да е отделено от долното семейство, снеглерова дъска е решение. На 4 ден отваряш долу и оставяш 1 или 2 бр големи не запечатани маточника, всичко друго го ликвидираш. След 30 дена отваряш долу да видиш за оплодена майка.
    А не е ли по добре малдата майка да е от горе да ти е по удобно преглеждането. Аз деля кошера на 2 равни части като старата майка от долу а от горе маточник с предимно запечатано пило.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от БоянГ Виж публикацията
    Здравейте
    Явно притока на нектар от слънчогледа е много силен,а аз нямам никакви изградени рамки и повечето ми семейства са яко задръстени.Сложил съм им магазини градят,но явно не смогват и къде се появи празна килийка във плодника изпреварват майката и я запълват.
    Исках да изцентрофужа някоя друга рамка в плодника,но не са запечатани и даже някой капят.Въпроса е сега накъде при това,че нямам никакви изградени рамки? Мога ли да изцедя имам и рефрактомер да проверя ако е под 20% да си го прибера.А ако е над дали мога да им го върна в хранилките поетапно?
    При мен тия дни имаше невероятен градеж, за 2 -3 дена цял магазин.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    А не е ли по добре малдата майка да е от горе да ти е по удобно преглеждането. Аз деля кошера на 2 равни части като старата майка от долу а от горе маточник с предимно запечатано пило.
    Логиката е маточника да е долу, защото докато се излюпи и оплоди майката ако има и малък принос на нектар пчелите ще го сложат в плодника. Стигал съм даже да вадя почти цял плодник мед. На младата майка докато не пронесе не и трябва нищо. Горе слагам 2-3 рамки със запечатано пило и по възможност изградени основи, защото като.се излюпи това пило ще покрие най малко още толкова рамки и ще има достатъчно пчела да храни майката и пилото. Старата майка си я храниш задължително. Преглеждането ти е чак след 10 дена, за какво ти е да ги ровиш през ден.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Моята гледна точка е друга.
    От долу оставям старата майка с предимно летящата пчела и тя веднага натиска на работа да възстанови кошера и не се налага хранене (над нея 1 или 2 магзина).
    2ри корпус със люпещо се пило и маточкик (евентуално хранен ако не си им оставил запаси и 1 магазин, като корпуса и дъската обърнати на 180 градуса)
    След това преглеждаш горното семейство да видиш дали има майка (поради наличието на много млада пчела при мен захраниха много хубаво майките) а от долу не ме интересува какво става. Преди слънчогледа махам дъската и 2те семейства въобще не се бият все едно са едно а и двата копруса бяха пълни с пило (после как работят не е истина). Но аз взех старите майки защото ги подарих на приятели.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Моята гледна точка е друга.
    От долу оставям старата майка с предимно летящата пчела и тя веднага натиска на работа да възстанови кошера и не се налага хранене (над нея 1 или 2 магзина).
    2ри корпус със люпещо се пило и маточкик (евентуално хранен ако не си им оставил запаси и 1 магазин, като корпуса и дъската обърнати на 180 градуса)
    След това преглеждаш горното семейство да видиш дали има майка (поради наличието на много млада пчела при мен захраниха много хубаво майките) а от долу не ме интересува какво става. Преди слънчогледа махам дъската и 2те семейства въобще не се бият все едно са едно а и двата копруса бяха пълни с пило (после как работят не е истина). Но аз взех старите майки защото ги подарих на приятели.
    При мен предимството е ваденето на меда.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    При мен предимството е ваденето на меда.
    То това зависи силно от района. Аз съм го правил това което казваш и е така като няма майка в 1вия пчелите вкарват яко мед, но аз го правя това когато няма много паша и не си заслужава.
    А сега наваксаха за 10тина дена и имат най много мед в момента.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    То това зависи силно от района. Аз съм го правил това което казваш и е така като няма майка в 1вия пчелите вкарват яко мед, но аз го правя това когато няма много паша и не си заслужава.
    За това всеки си има глава на раменете. Аз го правя в края на сезона и 20 кила мана си е цифра, така и не ми зимуват изцяло на мана.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена

Има майки които не дават да се вкарва мед доло почистват и я чакат да слезне.Но как казва един колега.,,Ще слезне ама друг път,,.

Потребител
    Регистриран
    08.04.2012
    Пчеларски район
    Елхово
    Нагледал съм се, пък и съм изчел невероятно компетентни мнения в този форум, и все съм се старал да не се конфронтирам със знаещите, обаче вече не се търпи..
    Вие в час ли сте, бря?
    И то, точно в тази тема???
    Не стига, че някои "колеги" акат акъли, за майки, породи и т.н. ами и все знаещи и можещи напътстват начинаещите...
    При това, такива с 10 - 15 години практика? Че и по-малко?
    Пчеларство с книжки на "нам-койси" и с със скафандри не се прави, колеги!
    Теорията е база, но не се ли потиш по 6-7 часа на ден, не трябва да си "капацитет" където и да е, още по-малко във форум за пчеларство.
    Това е гнусно, извинете ме...

Страница 491 от 683 ПърваПърва ... 391441481489490491492493501541591 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •