Последните две години работя и по двата варианта и съществена разлика по отношение на добивите няма. И при двата обаче има недостатъци от различно естество.
При 1ЛР за плодник в началото на годината качвам пити с пило в магазините за да принудя и майката да се качи(хич не обича да снася в малка рамка ако има избор). Докато магазините са под плодника бавят пролетното развитие, а като ги ротирам минимум един магазин (често и два) отива за пило, а ми се ще да въртя само светли рамки. Така е докато премине пролетния пик на развитие до първа паша. После сами свалят майката в ЛР-а и това ми позволява да реагирам по-навременно с магазините като почнат да запечатват меда. Минус, е че макар да няма медена шапка в плодника пилото е ограничено заради прашеца които бутат само най-долу и при скорошна втора паша семейството не успява да я оползотвори както трябва.
При 2 ЛР за големия плюс е ротирането на еднакви рамки и почти моменталното усвояване на празния корпус, но при една много ранна паша семейството се оказва неподготвено да премине от режим на гледане на много пило към медосбор. В един по следващ етап и подходяща паша семейството наваксва и пак използвам по малката рамка за да вадя по-бързо запечатания и евентуално монофлорен мед. Друго което мога да спомена като минус е това, че като влезе в паша и почна да товаря магазини отгоре в един момент се оказва, че пило имам само в горен корпус, а долния е празен.
Каквито и пречки да имам с тези комбинации съм доста по доволен отколкото от класическия ДБ. Важно е само да се правят планове по-напред във времето и някой да не ми оплеска сметките...