Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2017
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    И защо станаха търтовки ?

Някъде имаше питане : кога да се разкара търтеевото пило. Откритото се пръска с вода, за да се повреди и изхвърли.Запечатаното се разкъсва с повдигача, и пчелите го почистват. Питата е годна за по-нататъчна употреба.

пп. Моля пишете в темата за търтовките. Там вашия опит ще е полезен на останалите.
    Днеска пак имаше проверка на семейството:

-Майката е жива и имаше нещо на дупето си което влачеше не беше яйце , визможно ли е вече да е оплодена след 4 дена ?
    -нещо изгризва търтиевото пило -това дали е майката или пчелите ?

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от gonzo79 Виж публикацията
    Днеска пак имаше проверка на семейството:

-Майката е жива и имаше нещо на дупето си което влачеше не беше яйце , визможно ли е вече да е оплодена след 4 дена ?
    -нещо изгризва търтиевото пило -това дали е майката или пчелите ?
    Виж снимка коята съм публикувал и текста към нея.
    http://pchelari.com/forum/showthread...198#post128198

Потребител
    Регистриран
    09.03.2015
    Плодник пълен с пчела и нито капка мед в магазина...отчаян съм

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Debi Виж публикацията
    Плодник пълен с пчела и нито капка мед в магазина...отчаян съм
    Аз казах ли някъде, че меда ще стане златен?

Потребител
    Регистриран
    09.03.2015
    По-скоро от захарно цвекло...

Наблюдател
    Регистриран
    07.11.2016
    Здравейте.Имам един проблем и искам да ви помоля за съвет.Имам 3 кошера(10 рамкови) с тазгодишни отводки ЛР на 2 корпуса с по 8 пити на корпус.До преди 2 седмици всичко беше наред.Подхранвах през 2-3 дена с по 500гр. сироп и разширявах.Питите бяха пълни с пило и яйца.В района до 2 км има доста слънчоглед.Откакто почна да цъфти слънчогледа напълниха всичко с нектар.Прашец носят слабо.При днескашния преглед в единия кошер установих че има 1 пита с яйца и 2-3 пити със запечатано пило.При излюпване запълват празните килийки с нектар.Новоизградените пити в запълват веднага с нектар.
    При втория кошер яйца нямаше,само ларви на 4-5 дена на 1 пита и 3-4 пити със запечатано пило и отново излюпените килийки запълват с нектар.Новите пити като ги изградят също пълнят нектар.
    При третия кошер положението беше най страшно,тъй като нямаше никакво открито пило и 2-3 рамки запечатано и още 1-2 с люпещо се,където също запълват с нектар.В него имаше сравнително повече прашец от другите два.Другите новоизградени пити са пълни с нектар само където е люпено пило.
    Питите ги преглеждах една по една,но майките не можах да ги видя.Семействата не са агресивни,няма маточници и има нормален летеж.По принцип знам че когато семейството осиротее настъпва хаос,затова не продължих да ги търся по обстойно,мислейки че са някъде там,щом си работят спокойно.
    Не ползвам ханеманова решетка и пилото е в западната страна на горните и долните корпуси.Там са струпани и най-много пчели.
    Дайте ми съвет какво да правя.Да търся ли майките и как да им осигуря място за снасяне?Нямам други изградени пити и корпуси.Притеснявам се това спиране на яйцеснасянето да не доведе до рязко отслабване на семейството в по-късен етап.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Изпълни корпусите до край.Основите постави в горния корпус през една. Определено ще има отдлабване на семействата през август, но има време да наваксат. Ако не градят или го правят мега бавно значи нямат майка и ще трябва да им придадеш всичко друго ще се оправи като свърши слънчогледа.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от zebrock Виж публикацията
    Дайте ми съвет какво да правя.Да търся ли майките и как да им осигуря място за снасяне?Нямам други изградени пити и корпуси.Притеснявам се това спиране на яйцеснасянето да не доведе до рязко отслабване на семейството в по-късен етап.
    Можеш да центрофужиш пити запечатани наполовина и взети рано сутрин преди да е внесен първия нектар за деня и ако се притесняваш от високо водно съдържание съдовете с меда ще ги оставиш отворени и покрити с тензух,при теб меда е за собствена консумация и няма какво да се притесняваш.Пити вземаш само от втори корпус и за сега не пипаш в първи защото много лесно може да смачкаш майката от много ровене.Всичко ще се нормализира когато притока на нектар спадне ,но не трябва да закъсняваш с освобождаване на пити и задължително ти трябват медови корпуси за догодина.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от zebrock Виж публикацията
    Здравейте.

Питите ги преглеждах една по една,но майките не можах да ги видя.Семействата не са агресивни,няма маточници и има нормален летеж.По принцип знам че когато семейството осиротее настъпва хаос,затова не продължих да ги търся по обстойно,мислейки че са някъде там,щом си работят спокойно.
    Не ползвам ханеманова решетка и пилото е в западната страна на горните и долните корпуси.Там са струпани и най-много пчели.
    Пчелите са спокойни и работят .
    За другото не се притеснявай .

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Притока в момента е изключителен и единствено трябва да се следи за празни пити .

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •