Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 50 от 82 ПърваПърва ... 40484950515260 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 491 до 500 от общо 819
    Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    @jordanov
    На магазина наистина не му трябва прелка, на пчелите обаче - да. Клиновете не искам да ги махам, затова има мрежа. Много често пчелина ми става обект на нападение от съседни кошери и когато това стане просто стеснявам входа с мишите предпазители, за по-лесна защита. Няма какво да се чисти между двете мрежи, те са плътно една върху друга, това, което мине през ситната със сигурност ще мине и през по-едрата външна.
    За капака - има резон в предложението ти, ще помисля по въпроса, макар че вчера духаше много силен вятър и нямаше проблем, може би защото при нас вятъра духа най-често от запад, а кошерите ми са с изложение север-юг та капака се пада перпендикулярен на посоката на вятъра.
    Ем... дръжки за какво са по принцип. За същото са ми и на мен - ако се наложи да се мести кошера, по-удобен е за носене.
    Тез, които само критикуват и нямат и една окуражителна дума да кажат, принципно ги игнорирам. Писнало ми е от негативизъм и постоянно критикарство, искам положителни емоции.
    За името - не името прави човека, а човека прави името. Сигурна съм, че съм много различна от Силвиите, които познаваш. Пък и защо реши, че се казвам така, това може да е само никнейм, нали така.

@Валентин.
    Сигурно си прав, дано да не им е студеничко, че рамките при този тип кошери са доста близо до мрежата.
    При ротационните системи семейството в кой корпус се намира зимата, най-долу или в някой от по-горните корпуси?

@kuline
    Мерси за подкрепата.

А сега и нещо ново.
    Тъй като моите кошери са по 3 на 1 стойки се оказа, че средния кошер не може да бъде направен по описания преди начин, тъй като стойката има средна пръчка, върху която попада средния кошер. И се наложи промяна в отвора. Според мой познат отвор на дъното Ф60 върши работа за вентилацията. Затова изрязах отвор 10х12см в по-предната част на дъното, покрих го с мрежа, както преди, но отвора го затворих отвън с парче фибран на винт, който работи на принципа на прелката, просто се завърта върху отвора. Парчето фибран е доста по-голямо от отвора та се надявам да затваря добре през зимата. Под кошера нищо не се вижда, фибрана е плътно върху дъното.

FibranOpen.jpgFibranClosed.jpgFibranInside.jpgFibranOutside.jpg

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    За всичко съм съгласен, но с отвора на магазина НЕ. Пчелите винаги го заклейват. Значи няма нужда от него.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Зависи от условията колега .

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Зависи от условията колега .
    Кои условия колега? Я изреди някое и друго условие.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Район на пчеларстване .

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    @Валентин.
    Сигурно си прав, дано да не им е студеничко, че рамките при този тип кошери са доста близо до мрежата.
    При ротационните системи семейството в кой корпус се намира зимата, най-долу или в някой от по-горните корпуси?
    Хе хе. Семейството не се намира, то се движи. И системата няма значение, тя е наложена на пчелите от човека.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Браво колежке за старанието!
    Според мен ситна мрежа не ти е необходима. На есен ще я заклея вероятно и пак ще трябва да я махнеш. Няма голям смисъл от нея, пчелите си пазят каквото е тяхно и не се притеснявай от нападатели от там. Имам кошери на които мрежата целогодишно е отворена и разлика от другите няма на пролет.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    За всичко съм съгласен, но с отвора на магазина НЕ. Пчелите винаги го заклейват. Значи няма нужда от него.
    Винаги при теб или винаги навсякъде при всеки, защото, ако е второто, извадката ти не е достатъчно представителна.
    При пчелите има мед, защото има ред!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Винаги при теб или винаги навсякъде при всеки, защото, ако е второто, извадката ти не е достатъчно представителна.
    При мен и на приятели около мен. За други пчелини нямам представа, но не горя от желание да посещавам чужди пчелини. Но предполагам, че и там ще е същото положението. Както моите пчели събират мед, прашец, заклейват отворите и т.н., така и в другите пчели в другите пчелини е редно да го направят. Има и друг вариант, а той е когато пчелите приемат този отвор като основен, а прелката става като второстепенен и служи повече за проветрение отколкото за вход. Цяла седмица си играя с един такъв който намерил отвор от изпаднал чеп, чвор в най - горната част и давай оттам.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    @jordanov
    На магазина наистина не му трябва прелка, на пчелите обаче - да. Клиновете не искам да ги махам, затова има мрежа. Много често пчелина ми става обект на нападение от съседни кошери и когато това стане просто стеснявам входа с мишите предпазители, за по-лесна защита. Няма какво да се чисти между двете мрежи, те са плътно една върху друга, това, което мине през ситната със сигурност ще мине и през по-едрата външна.
    За капака - има резон в предложението ти, ще помисля по въпроса, макар че вчера духаше много силен вятър и нямаше проблем, може би защото при нас вятъра духа най-често от запад, а кошерите ми са с изложение север-юг та капака се пада перпендикулярен на посоката на вятъра.
    Ем... дръжки за какво са по принцип. За същото са ми и на мен - ако се наложи да се мести кошера, по-удобен е за носене.
    Тез, които само критикуват и нямат и една окуражителна дума да кажат, принципно ги игнорирам. Писнало ми е от негативизъм и постоянно критикарство, искам положителни емоции.
    За името - не името прави човека, а човека прави името. Сигурна съм, че съм много различна от Силвиите, които познаваш. Пък и защо реши, че се казвам така, това може да е само никнейм, нали така.

.....
    А сега и нещо ново.
    Тъй като моите кошери са по 3 на 1 стойки се оказа, че средния кошер не може да бъде направен по описания преди начин, тъй като стойката има средна пръчка, върху която попада средния кошер. И се наложи промяна в отвора. Според мой познат отвор на дъното Ф60 върши работа за вентилацията. Затова изрязах отвор 10х12см в по-предната част на дъното, покрих го с мрежа, както преди, но отвора го затворих отвън с парче фибран на винт, който работи на принципа на прелката, просто се завърта върху отвора. Парчето фибран е доста по-голямо от отвора та се надявам да затваря добре през зимата. Под кошера нищо не се вижда, фибрана е плътно върху дъното.
    Мдаа.
    Патентя за една стойка с три кошера отгоре е мой. Имам снимки някъде мноо напред у форума и още тогаз съм го заявил. Само че среден кошер отгоре съм имал само първата година, оттам нанататък - без.
    Вентилационната дупка отдолу - верно е че всеки може да си я прави как си иска и да слага там какво си иска, в свободни времена живеем. По БДС - хард тоталитаризъм - кръгъл отвор с капак два райбера отворен/затворен и няма хънта-мънта. Мрежи, да, не пречи и два ката да се слага, макар че ситната ще задържа некой акар ако случайно падне отгоре, ама голяма работа - има си ВМП. Съща работа и с дръжките - планова икономика тогава, държавни и кооперативни пчелини имаха разни показатели да покриват, подвижно превоз-пренос да опрашват кооперативните блокове и прочие детайли. Мойте кошери с които почнах и първите дадани които съм си правил също им слагах такива джунджурии, после прецених че няма да ми трябват, пък евентуално могат да улеснят някой неканен гост. Хаха, тука май преди години имаше една тема дето се чепкахме с един уважаван колега по тез въпроси... По въпроса за отвори/прелки по корпуси и магазини - има всякакви мнения от-до. Има колеги тук във форума които са заявявали че целогодишно държат всичко отворено, има колега който стартира мащабно и скоро пусна снимки - ЛР корпуси всичко без прелки. Аз съм в Централна Сев.Бг, никога не съм имал прелки на магазин, на ЛР съм стигал до 5 корпуса наистина, едномайчин, отворени прелки само на първи и втори. Това юли на слънчоглед. Виж, за клиновете дядките са ми го казвали и аз ги слушам - в жегите пускам всичко надолу. Туй пък с кражбите при тебе наистина не ми харесва... да нямаш нещо италианци наоколо?
    Ами засега толкоз от мен и по-здрави!

П.п. Абе я малко лирично отклонение.
    Колежке Sylvie, очевидно отскоро си у форума, та заради теб за пореден път ще декларирам - повече от четвърт век работя с хора и тук са ми достатъчни 2-3, макс 5-6 поста за да разбера кой какъв е. Силвиите около мен бяха четири, за съжаление вече са три, без изключение хубави хора, умни, красиви и работливи и винаги може да им се разчита. Обаче, с малки нюанси - твърдоглави, всичко знаят, нищо не може да им се докаже, устати до степен... как да кажа... че чак трябва да им отнемам думата. Та тъй де, дано поне от обръщението "колежке" не се засягаш. Силно ти препоръчвам да не ме вземаш насериозно, даже наистина може да ме игнорираш, достатъчно е чат-пат да ми четеш подписа. И в заключение, чувството за хумор не че е задължително, но много помага и не само в общуването с колеги ами най-паче в предизвикателството да се занимаваш с пчели.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 50 от 82 ПърваПърва ... 40484950515260 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •