Пропуснал съм го този коментар, сега го виждам. Ето повод да докладвам за ситуацията. Помолих по-старши пчелар да ми помогне за преглеждането на кошерите. Нарочно измих предния ден бетона, за да види колко подмор ще има за 24 часа. Отделихме 8 часа за ровене из кошерите и се оказа, че основно прегледахме и оправихме едва 10 кошера. Разделихме 5 от тях, готови за роене, разширихме някои. Масово са със маточници или млади, още неснасящи майки. Явно доста роеве са си отлетяли в мое отсъствие, но така се учи човек. Според колегата нищо им няма, но са много нагъсто, налитат се едни други и подмора е резултат от битката. За мен не е така и за всеки случай дадох на д-р Вълчовски една проба за пълен анализ. Той пък каза, че може и да е нозема. Ще чакам резултатите.Пчелина е на сянка половината ден, откакто се разлистиха двете огромни тополи от южната му страна. Слънце е от изток при изгрев и от запад при заник. Започнах да сменям горните корпуси, с цел поставяне на такива с въртящи прелки. Явно ще се наложи да ги разделя почти всичките, за да използвам изобилието от роеви маточници, преди да се излюпят. Както е тръгнало, ако произведа достатъчно инвентар, скоро върху почти всеки кошер ще има обособено по едно ново семейство, ако се окаже, че няма да ги умори тази болест.

Цитат
  Цитат Първоначално публикувано от agro
 Първоначално публикувано от agro