То не просто, че не е колегиално, а си е чиста простащина. Ще се хвана аз разбираш ли, да правя капани за роеве и ще ида на 20-30км да ги залагам около пчелина на някой колега - ми то значи трябва да съм егати изперкалото ойларипи. Всичкото това време, средства и труд, които ще отидат за целта, мога да ги вложа в къде, къде по- доходоносни и перспективни задачи, при това без да се вкарвам в конфликт с някого. Акъл за пет пари няма онзи, който се занимава с подобни глупости. Ако и да реша да ловя роеве, то има диви местности, които поради някакви причини са гъсто населени с безстопанствени пчели - ще ида в някоя такава гора и ще си заложа капаните, защо да създавам напрежение м/у мен и някой колега.

Все още не ми се е случвал подобен филм, но не бих се изненадал в скоро време и мен да ме завари същата ситуация. Бих се опитал да обясня на въпросния хитрец, че на по- малко километър от пчелина ми, ще си хване много по- бързо роеве, ще му покажа точно къде - така или инак тези, които ще хване около мен, няма да са от моите пчели, нещо в което съм стопроцентово сигурен. Но ако някой смята, че с подобни практики ще прави пчеларство - то дълбоко се заблуждава. В случая с пълна сила важи приказката - изпусни питомното, че да гониш дивото. Точно в роевия период има толкова много работа по пчелина - разширения се правят, основи се добавят, мед се вади, размествания, отводки, майки, подхранвания, подсилвания и изобщо работа да искаш - ще зарежа всичко това, за да ида да ловя рояци и то от пчелина на някой колега ........ ами значи съм си изгубил акъла, баси. Такъв човек ще има да чака, че по този начин някога ще стане пчелар.

Така, че мисълта ми е - такива хора са ден до пладне. Много, много да не ви пука - гледайте си пчелите и се учете как да не изпускате роеве, защото това винаги е загуба, дали някой е прибрал роя или е хукнал нейде из тъмните гори тилилейски, за теб е все едно и също т.е. губиш при всички положения.