Дано да не е Остър вирусен паралич.
Чета за болести по пчелите от известно време /страх ме е от болести/ ако няма мед тази година то догодина ще има, ако се роят и избягат -няма всички да се роят а и майките ще сменят и т.н. идеята ми е че искам ако забележа нещо по някой кошер то по добре е да го карантинирам отколкото да рискувам да зарази другите -ама това си е малко химера.Но някоя сериозна болест може много сериозно да те засегне. Там където съм чел за Остър вирусен паралич лечение не дават за Хроничният дават син камък /ако се съчетавало с пръскане имало над 70% успех поне така пише/ но не го дават за острият отделно има и различни разновидности. По принцип вируси не се лекуват с някакви средства като антибиотици те действат на бактерии и др. за вирусите се прилагат ваксини поне при хората и животните. Това което съм чел е че вирусните заболявания по пчелите се подценяват а ги има и в България има остър вирусен паралич. По принцип лечението е може би като при грипа с общоукрепващи средства на легло тоест богата диета с перга /Агро сега е в акациева паша има сериозен недостиг на перга/ да се оставят на мед да не преработват захар и разните му там инверти, витамини и тем подобните стимуланти ама не за яйцеснасяне като кобалт а за укрепване на организма. Нещо за Вароатоза веднага след медосбора.И да се намали стреса с разни интензивни технологии като цепене на пилото.Това съм чел в разни статии и руски форуми но нямам идея кое как е а и нямам идея дали е Остър Вирусен Паралич поне на това ми прилича но си трябва лабораторно изследване.
Силно се надявам да не е това заболяване по добре е за Агро да е например химична токсикоза с бавнодействащи препарати който се проявяват 2-3седмици след пръскането и е със сходни признаци.