Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 448 от 683 ПърваПърва ... 348398438446447448449450458498548 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,471 до 4,480 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Vertex Виж публикацията
    А ако се остави само 1 запечатан и не се допуска да направят след това маточници? Ще излезне ли семейството от роевото с едната нова майка,която ще се излюпи?
    То има яйца ще заложат на ново, след няколко дена пак ще ги изчисти и те ще заложат на няколкодневни ларви и все ще пропусне някой. Просто се влиза в ненужен филм.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Vertex Виж публикацията
    Щом си махнал майката на семейството което се рои, останалите маточници автоматично стават спасителни.
    Ех защо не ставаше така, махаш майката и спира роевото. Щеше да песен

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Здравейте. Питането ми е относно строителната рамка. Като ротирам корпусите и добавям в средата трети корпус с основи, строителната, ако не я извадя, ще се окаже труднодостъпна в най-долния корпус. Ако при ротацията я преместя в бившия долен /първи/, който става горен /трети/, има някаква вероятност да преместя заедно с нея и майката, ако тя в този момент е на нея. Така тя може да се окаже почти сама най-горе след ротацията, а нали целта е да бъде свалена долу. Не ми се губи време да оглеждам внимателно всеки път за майката. Дори и да не е там майката, на строителната може да има пило. Не ми изглежда разумно в евентуално почти пуст горен корпус да сложа строителна рамка с пило, отдалечена от останалите плодникови рамки. Има вариант да я поставя в средния корпус между основите, но пак ще е труднодостъпна за преглеждане и изрязване. Как е най-добре?
    При мен винаги е най отгоре, но аз не правя ротации. При първата ротация я слагам предпоследна на удобно място за вадене и край с ротациите и я държа докато спрат да гледат търтеево пило в големи размери. Измисли начин да ти е лесно, това е най важното.

Потребител
    Регистриран
    30.07.2015
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    То има яйца ще заложат на ново, след няколко дена пак ще ги изчисти и те ще заложат на няколкодневни ларви и все ще пропусне някой. Просто се влиза в ненужен филм.
    Здравейте
    И аз направих грешка като колегата delpi и отделих на три семейства майките а летящата при маточниците.Обаче колегата Nik-m ме филмира и се притеснявам да не ги изтърва.Допълних при летящата със рамки и за три дни,пет рамки ги изградиха на 90% обаче вътре все още е препълнено.Какво бихте ме посъветвали за да не ги гоня?Мога ли да взема рамките който градят и да ги изтръскам по отделените майки хем да ги отслабя или рискувам да ми претрепят майките?Или таранов,незнам вече много се обърках от четене пък нямам кой да питам и практика нямам луда работа.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Аз нямам много практика,но съм правил подобно нещо.За два дена 2 роя излетяха.Не се ли премахнат маточниците и се остави само 1 няма спасение от клона.Другият вариант е да излезне паша.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Пчеларски район
    с. Черни осъм, общ. Троян
    Аз мисля, че трябва да им оставиш по един маточник и да сложиш на мястото на всеки кошер в роево такъв, който не е. Да им смениш местата.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Утре ще ги отварям пак и ще се опитам да премахна запечатаните маточници и да оставя само по един на семейство. Казвам ще се опитам, понеже и това не е лесна работа, като се има предвид, че роевите маточници са винаги в края на рамката между летвата и питата. Та все може някой и да остане, но ще бъда внимателен.
    Може и да си направя някоя отводка още с цели рамки с маточници, ще преценявам на място в зависимост от това как са ми другите семейства.
    Ще е минала една седмица от премахването на майките така, че мисля си, че повече открито пило почти няма да има т.е. няма да имат възможност отново да заложат роеви маточници, както казва Ник.
    При пчелите има мед, защото има ред!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Аз нямам много практика,но съм правил подобно нещо.За два дена 2 роя излетяха.Не се ли премахнат маточниците и се остави само 1 няма спасение от клона.Другият вариант е да излезне паша.
    Ей, цитирай източника си на знания, че ще ти пресъхне кладенеца от който ги черпиш.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Ако назова кладенеца може и други да дойдат там с кофите и пак ще пресъхне.Но мога да кажа само,че бай Светлан маточника бързо правеше салата от такъв кошер който гради 90%

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Утре ще ги отварям пак и ще се опитам да премахна запечатаните маточници и да оставя само по един на семейство. Казвам ще се опитам, понеже и това не е лесна работа, като се има предвид, че роевите маточници са винаги в края на рамката между летвата и питата. Та все може някой и да остане, но ще бъда внимателен.
    Може и да си направя някоя отводка още с цели рамки с маточници, ще преценявам на място в зависимост от това как са ми другите семейства.
    Ще е минала една седмица от премахването на майките така, че мисля си, че повече открито пило почти няма да има т.е. няма да имат възможност отново да заложат роеви маточници, както казва Ник.
    Най лесният начин за чистене на маточници е следният и аз съм го правил няколко пъти.
    Така и така нямаш майка в кошера, взимаш един табла или картон или каквото и да е и го слагаш пред кошера, след това взимаш рамка по рамка, тръскаш пчелите пред кошера и от вече голата рамка махаш маточниците става много по бързо и е по малка е вероятността да пропуснеш някой. А в същото време стимулираш нещо подобно на роене което може да спомогне за спиране на роевото.

Страница 448 от 683 ПърваПърва ... 348398438446447448449450458498548 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 17 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 17 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •