Здравейте и от мен. В петък ходих да помагам на ортака, че той има две семейства на друго място, да ги прегледаме за роево. Едното се беше зароило и маточниците се люпеха. Та набързо събрахме 6 неоплодени майки и ги разделихме по-равно. Лошото беше, че не сложихме пчели при тях. В събота ортака е направил три отводки с тях, а моите ги оставих за неделя, защото бях ангажиран с други неща. През нощта събота срещу неделя едната от моите даде фира. С другите две направих отводки неделя сутрин и привечер ги отворих да им предам запечатено пило. Едната от майките беше умряла вътре в отводката. Така, че от три остана една която е приета от новото семейство.Извъртях половин тенеке с медец да направя място за акацията, която още си е в силата.Има добър принос от нея и на тези който им извъртях магазините са ги понапълнили отново на 60-70 процента. Семействата с на Скутелатора майките са най-силни и най-кротки. Едното от тях имаше към 15тина маточника та придавах маточници с "конуси"(не знам дали това е истинското им име) на две отводки и две семейства. Като въпросното семейство имаше един излязъл маточник и ми се струва, че ще лови гората. От силните семейства 5 са в роево, две миналогодишни отводки без магазини и три основни семейства. Отнех им запечатено пило, поставих основи за градеж, махнах маточниците другата събота и неделя ще съм и двата дена при тях. Изкарах 12 часа на пчелина и пак не ми стигнаха.20170512_202339.jpg