Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 264

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Благодаря за хубавите думи. Този път не се ядосах много (жалко е, че почвам да свиквам). Поради тежката зима силните семейства бяха малко 10-15% и за тава и щетите не са непреодолими. Сигурен съм че това се е случвало със семействата и преди също съм сигурен че това се случва и с вас колеги. Мисля така, защото винаги като започнат третиранията на пшеницата и ечемика пчелите стават супер нервни. Разрових малко из нета и се оказа че третиранията на житните въобще не са безобидни. Само след 5 минути търсене открих два вредителя срещу които се пръска яко из цяла БГ - ЖИТЕН БЕГАЧ И ЖИТНА ПИЯВИЦА. Част от комплексните мерки за борба с тези вредители е ПРЪСКАНЕ С ИНСЕКТИЦИДИ ВЪВ ФАЗА НА ВЕГЕТАЦИЯ НА РАСТЕНИЯТА. Ето малко инфо за ползваните препарати:След сеитбата по време на вегетацията може да се използват контактни инсектициди, с по-дълго последействие, от групата на органофосфорните, неоникотиновите и др. Регистрирани инсектициди за борба с ларвите са: АКТАРА 25ВГ – 7г/дka; ВАЗТАК НОВ 100 ЕК – 30 мл/дka; ДУЕТ 530ЕК ( ТЕРАГАРД ПЛЮС ) – 70 мл /дka; ДУРСБАН 4Е – 150 мл /дka; МОСПИЛАН 20СП – 12,5г /дka; НУРЕЛЕ ДУРСБАН - 70 мл /дka; ПИРИНЕКС 48 ЕК - 150 мл /дka; ТЕРАГАРД ПЛЮС - 70 мл /дka; ЦИПЕРФОС 530 ЕК - 70 мл / дka

На пчеларите ЧЕСТИТО.

При тази третиранията се обливат и синорите, които по това време са изпъстрени с цвят и пълни с пчелите ни.

ето и два линка за по-любознателните:
    http://nivabg.com/news/rastitelna-za...des-goeze-375/

http://nivabg.com/news/shtom-tsufti-...-nablizo-2765/

Пиявица , дървеница , бегач ( житни ) и хоботник - Април ако е първото пръскане ( при нас в Североизточна България ) , средата на Юни може да е последното . По-принцип , средностатистическият фермер , из моя край , слага инсектицид при всяко пръскане на пшеница . Средата на Май-средата на Юни , този инсектицид обикновено е системен - Хлорпирифос ( Нуреле , Хлорсирин , Агрия 1050 и т.н. органофосфорни ) или неоникотиноид Актара , Протеус , Биская , Моспилан . По разбраните , Април и Май , пръскат контактни инсектициди ( пиретроиди - циперметрин , ламбада , фюри , цитрин макс ) и могат само летяща пчела да бастисат . Най-лошо е , ако земеделеца е некадърен ( баба ми , бог да я прости , ползваше думата " писюрин " ) и не си е извел растителната защита като хората - тогава , във фаза изкласяване ( когато задължително се слага инсектицид при пръскане ) в посева , има цъфтящ хардал ( дива рапица ) , мак и прочие - и се посещава от пчели които могат да бъдат отровени . Рапицата и пшеницата , са най-пръсканите с инсектицид полски култури . Аз поне , където съм питал , казват - Ламбада / Фюри излиза 20-30 ст/дка , що да не си вържа гащите ? .
    Апропо , два от препаратите , които сте постнал , са неоникотиноиди - Актара и Моспилан , и никога не са забранявани/ограничавани - нещо повече , в която и агро аптека да отидете , ще ви ги препоръчат горещо .
    Гогол , който е постнал преди вас е прав . Всички пестициди са вредни , но , ние се фокусираме върху инсектицидите - а дали сме прави ? хербицидите и фунгицидите нямат репелентно действие - и пчелата ги вкарва в кошера ( отровена пчела не се връща ( уж )) , един хербицид има няколко химични съединения - за прилепител , за противоотрова и за активно вещество - никой не ги гледа щото са само за растения .
    Разбира се , винаги го има вариантът , Господ да ви насее слънчоглед , рапица , кориандър или лавандула . И не го казвам да се заяждам , аз за да е ясно че в гората има мечки - сее се ама и се пръска - и човек трябва да е информиран . Твърде голяма част , от пчеларската общественост , може да ви обясни как се работи с Йентеров апарат ама няма хабер какво се случва на къра/окръжаващата среда даваща по-голямата част от добива на мед .

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    В наширят регион започнахме да получаваме SMS-и, коя кооперация с какво и кога ще пръска. Има посочен телефон и лице за контакт. При прозвъняване всичко се обяснява много подробно.

Относно пръсканията на рапицата - разбрахме се с кооператорите да си пръскат рапицата след 19:30. Те се съгласиха, защото и за тях така е по-добре - сутрин рано по-трудно лепне препарата по листата заради росата.

Има се предвид, че карантинното действие на инсектицида е 2 часа и така, като пръскат вечер, значително по-малко се натравят пчелите.

Това което зависи от нас и това което можем да направим е предварителни разговори със земеделците за взаимно образоване и съответно за намаляване на щетите.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от old_greyish Виж публикацията
    Пиявица , дървеница , бегач ( житни ) и хоботник - Април ако е първото пръскане ( при нас в Североизточна България ) , средата на Юни може да е последното . По-принцип , средностатистическият фермер , из моя край , слага инсектицид при всяко пръскане на пшеница . Средата на Май-средата на Юни , този инсектицид обикновено е системен - Хлорпирифос ( Нуреле , Хлорсирин , Агрия 1050 и т.н. органофосфорни ) или неоникотиноид Актара , Протеус , Биская , Моспилан . По разбраните , Април и Май , пръскат контактни инсектициди ( пиретроиди - циперметрин , ламбада , фюри , цитрин макс ) и могат само летяща пчела да бастисат . Най-лошо е , ако земеделеца е некадърен ( баба ми , бог да я прости , ползваше думата " писюрин " ) и не си е извел растителната защита като хората - тогава , във фаза изкласяване ( когато задължително се слага инсектицид при пръскане ) в посева , има цъфтящ хардал ( дива рапица ) , мак и прочие - и се посещава от пчели които могат да бъдат отровени . Рапицата и пшеницата , са най-пръсканите с инсектицид полски култури . Аз поне , където съм питал , казват - Ламбада / Фюри излиза 20-30 ст/дка , що да не си вържа гащите ? .
    Апропо , два от препаратите , които сте постнал , са неоникотиноиди - Актара и Моспилан , и никога не са забранявани/ограничавани - нещо повече , в която и агро аптека да отидете , ще ви ги препоръчат горещо .
    Гогол , който е постнал преди вас е прав . Всички пестициди са вредни , но , ние се фокусираме върху инсектицидите - а дали сме прави ? хербицидите и фунгицидите нямат репелентно действие - и пчелата ги вкарва в кошера ( отровена пчела не се връща ( уж )) , един хербицид има няколко химични съединения - за прилепител , за противоотрова и за активно вещество - никой не ги гледа щото са само за растения .
    Разбира се , винаги го има вариантът , Господ да ви насее слънчоглед , рапица , кориандър или лавандула . И не го казвам да се заяждам , аз за да е ясно че в гората има мечки - сее се ама и се пръска - и човек трябва да е информиран . Твърде голяма част , от пчеларската общественост , може да ви обясни как се работи с Йентеров апарат ама няма хабер какво се случва на къра/окръжаващата среда даваща по-голямата част от добива на мед .
    Колега, не трия нищо от поста ти.За да го прочетат всички още веднъж.Дано да прогледнат.Особено някои.Да прогледнат и да видят нещата в дълбочина,а не само от тяхното минаре.Нарочно използвам последната дума,да помислят.Имаме си наша.След този пост,само гледай зевзеците.Ако се счете от Уважаваните Модератори за спам –ДА СЕ ИЗТРИЕ.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •