Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
Прави "модно дефиле"?! Един нов мераклия с много по-вече желание от познания , едва ли знае кое е " нормално" ниво на агресия.Всъщност кое е "нормалното"?Агресията на пчелите зависи от много фактори.Пчеларят работещ с тях най-добре си знае "стоката".Най-лесен и обективен начин да се разбере субективното отношение на пчеларя към агресията на пчелите му е облеклото му.Ако той се бои от тях, няма причина случайно попаднал на пчелина му човек да се прави на герой.Бил съм на пчелини на колеги с облекло на "космонавти" и е имало защо да го носят.Тия пчели не са за двор, къща и съседи.Облеклото на пчеларя и външен израз на агресията на пчелите му.И не е лошо човек да се съобрази с това преди да започнат ненужни крамоли с ужилени съседи.А иначе за нормиране на агресия на пчели можем много да си пишем,ама не е по темата тук.
Ами, да ти кажа, преди време след едно ужилване по ухото получих обриви и целия сезон се навличах доста сериозно, тъй като реших, че съм развил алергия. Сега вече не е така, защото не получавам обриви, явно тогава е било инцидентно или е зависело от нещо конкретно в здтавословното ми състояние към онзи момент. Но това не е толкова важно, исках да кажа, че примерно, ако продавача е алергичен може да се навлича повече, както ти каза като "космонавт".
А как един нов мераклия да разбере агресивни ли са или не - ами не е толкова трудно, ако постои известно време недлеч от кошерте го нападат, значи може да си направи някакви изводи.
Много задълбахме по темата, агресията на пчелните семейства не е постояна величина и зависи от много фактори, както външни за семейството, така и вътрешни тъй, че дори и супер агресивни да са семействата към момента на купуване, ако сделката е добра и си заслужава, мисля, че новака мераклия не трябва много да му мисли