Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 264

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Да преди 15 дни беше 7-8 рамки и имаше два корпуса препълнени с пчели. Сега пилото пак е толкова и има един корпус пчели.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Да не би , някой да дърпа от системата ?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не знам вече какво да мисля.
    Това се случи само с най-силните.
    Средните избухнаха през последните няколко дни. Днес погледнах и слабаците и те са понадигнали глава. За мен това се случва така, защото силните имат повече свободна, летяща пчела и съответно страдат най-много.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Не знам вече какво да мисля.
    Това се случи само с най-силните.
    Средните избухнаха през последните няколко дни. Днес погледнах и слабаците и те са понадигнали глава. За мен това се случва така, защото силните имат повече свободна, летяща пчела и съответно страдат най-много.
    Точно , за това писах .
    Колега , от Дългополският край пострада от това .
    А , дали е така ?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Да може само да се предполага,например.Септем ври-октомври от пълен кошер остане половин и сега се получава същото със силните кошери,но да не забравяме,че до преди 15-20 дни е имало и доста зимни пчели.Кои пчели измират в двата случая.Да не забравяме и че живота на първата генерация пчели е най-къс....

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Ако погледна пък от хубавата страна ако не бяха тия натравяния при мен,как щях да се науча да развивам пчелно семейство.Кошер с магазин след натравяне става на 5-6 рамки.Махам магазина свивам с преградна и полека почвам да развивам до 10 рамки.После пак слагам магазина и му се радвам 3-4 дена до седмица.След това идва следващото натравяне и пак с начале опражнението и накрая да ми е хубаво вътре ме карат да им дам някакво удостоверение за продукция за някаква помощ от която само имат облаги тарикатите.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    От моите скромни 4 годишни тровения само като инфо мога да кажа,че всеки препарат влияе различно на пчелите.Има ло е моменти когато неги пускат да се преберат летящите бият ги на входа.Имало е момент когато сутринта ги наблюдавам да тръгват и повече не се и връщат.Имало е момен когато пчелина става като екирсаж.Имало и след пръскане извесно време да продължават да измират.Едно време като малък лозята ги пръскаше дядо сам със син камък и вар,а сега влизаш и гледаш 1000 препарата.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Да преди 15 дни беше 7-8 рамки и имаше два корпуса препълнени с пчели. Сега пилото пак е толкова и има един корпус пчели.
    7-8 рамки с пило са от пчели на 1 корпус, ако бяха на 2 корпуса, пилото трябва да е повече от 10 рамки. Дали не си сбъркал с преценката си за силен кошер. Ако погледнеш между двата корпуса, без да вдигаш долните рамки, ще видиш много пчели по горните летви на долния корпус и като вдигнеш някоя средна рамка от долния корпус, ще видиш че са празни и надолу няма пчели. Поне при мен беше така при силните. Не е задължително да съм прав, просто споделям мнение.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Рости,не се кахъри.Миналата година,при пръскането за дерматита написах пост с подобно съдържание–пити с пило фул,а летящата я няма.Излита и не се връща.От корпус и 2 магазина пращящи от пчела след рапицата,останаха само на корпус.Кориандъра ми се провали тотално.Тогава ме анатемосаха някои–други колежанчета,че не си разбирам от отглеждането и причината е в мен,защото видиш ли,и при тях пръскали но техните пчели нямали работа по житата и синорите.Може,но не го допускам.Интересно,че още не са започнали да оборват и твоите споделяния ,че отново ни тровят.Аз разсъждавам така–НЕЗАВИСИМО КАКВО СЕ ПРЪСКА,ПОТЪРПЕВШИ СА ПЧЕЛИТЕ!Защо? Защото от нектаро и прашецо–дайните те събират това което отделят растенията.Но от тези които не отделят нито едното,нито другото, пчелите събират някоя от съставките на клея.Ако очакваш акация или липа,ще трябва да ги прежалиш.Няма да превъзмогнат тази ситуация,ако продължи тровенето.Моите се включеха на слънчогледа.Затова и написах да не се кахъриш.Все една паша ще хванем,да сме в далаверата.Дано да престанат!

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Благодаря за хубавите думи. Този път не се ядосах много (жалко е, че почвам да свиквам). Поради тежката зима силните семейства бяха малко 10-15% и за тава и щетите не са непреодолими. Сигурен съм че това се е случвало със семействата и преди също съм сигурен че това се случва и с вас колеги. Мисля така, защото винаги като започнат третиранията на пшеницата и ечемика пчелите стават супер нервни. Разрових малко из нета и се оказа че третиранията на житните въобще не са безобидни. Само след 5 минути търсене открих два вредителя срещу които се пръска яко из цяла БГ - ЖИТЕН БЕГАЧ И ЖИТНА ПИЯВИЦА. Част от комплексните мерки за борба с тези вредители е ПРЪСКАНЕ С ИНСЕКТИЦИДИ ВЪВ ФАЗА НА ВЕГЕТАЦИЯ НА РАСТЕНИЯТА. Ето малко инфо за ползваните препарати:След сеитбата по време на вегетацията може да се използват контактни инсектициди, с по-дълго последействие, от групата на органофосфорните, неоникотиновите и др. Регистрирани инсектициди за борба с ларвите са: АКТАРА 25ВГ – 7г/дka; ВАЗТАК НОВ 100 ЕК – 30 мл/дka; ДУЕТ 530ЕК ( ТЕРАГАРД ПЛЮС ) – 70 мл /дka; ДУРСБАН 4Е – 150 мл /дka; МОСПИЛАН 20СП – 12,5г /дka; НУРЕЛЕ ДУРСБАН - 70 мл /дka; ПИРИНЕКС 48 ЕК - 150 мл /дka; ТЕРАГАРД ПЛЮС - 70 мл /дka; ЦИПЕРФОС 530 ЕК - 70 мл / дka

На пчеларите ЧЕСТИТО.

При тази третиранията се обливат и синорите, които по това време са изпъстрени с цвят и пълни с пчелите ни.

ето и два линка за по-любознателните:
    http://nivabg.com/news/rastitelna-za...des-goeze-375/

http://nivabg.com/news/shtom-tsufti-...-nablizo-2765/

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •