Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 27 ПърваПърва ... 111920212223 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 264
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Да,стърнищата ги пръскат с хербециди,а може и да добавят и инсектицид.Но полския район не може да предостави разнообразие от цъфтящи.Към това,като добавим пренаселеноста на места и времето през последната седмица,картината придобива реален образ.Хранителните запаси в кошерите са не достатъчни,а и постъпването на такива е преустановено + студеното време,ограничава развитието на пч.семейства.На ден измират 1000 пчели,а майката снася поне два пъти по малко...и ето ти отслабнали кошери.

П.П.Ежегодишното пръскане с хербециди ще задълбочи проблема с цъфтящите по полските райони.
    Не съм съгласен че в момента и преди десетина дни са измирали по 1000 пчели на ден. Дори и да е така ЗАПЕЧАТАНОТО пило в кошера не се влиае от притока на нектар и захлаждането и би следвало като се излюпи да попълни "бройката". Ако е имало намалено яйцеснасяне в момента би следвало да има малко запечатано пило, а то е 5 рамки и корпуса всъщност е запълнен изцяло (2 пити прясно+ мед и прашец) Майката не се качава на другия заради липсата на пчели. А къде са пчелите ......
    Минали са 15 дни от ротация при два пълни корпуса с пчели и единия пълен с пило и ще минат поне още 15 докато се качи майката. Това по никакъв начин не може да ме убеди някой, че е нормално и може да се случи без отравяне.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Възможно е , и след 15 дни майката да не се качи горе .
    Причините са много .

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Рости,преди 15 дни си ротирал,а пилото е 7рамки?Правилно ли съм разбрал?Не твърдя,че гореописаното от мен е единствената причина.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Да преди 15 дни беше 7-8 рамки и имаше два корпуса препълнени с пчели. Сега пилото пак е толкова и има един корпус пчели.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Да не би , някой да дърпа от системата ?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не знам вече какво да мисля.
    Това се случи само с най-силните.
    Средните избухнаха през последните няколко дни. Днес погледнах и слабаците и те са понадигнали глава. За мен това се случва така, защото силните имат повече свободна, летяща пчела и съответно страдат най-много.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Преди 3 седмици писах за подобно явление и при мен.Понеже при всеки преглед записвам броя на рамките които са с пчели забелязах от 1 до 2 рамки назад.След около седмица нещата се върнаха в норма.Сега вече мога да се похваля,че семействата вървят нагоре.При натравяния от рапица по мои наблюдения от 10 рамки печели остават 5-6.Подмора под кошерите се забелязва.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Не знам вече какво да мисля.
    Това се случи само с най-силните.
    Средните избухнаха през последните няколко дни. Днес погледнах и слабаците и те са понадигнали глава. За мен това се случва така, защото силните имат повече свободна, летяща пчела и съответно страдат най-много.
    Точно , за това писах .
    Колега , от Дългополският край пострада от това .
    А , дали е така ?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Да може само да се предполага,например.Септем ври-октомври от пълен кошер остане половин и сега се получава същото със силните кошери,но да не забравяме,че до преди 15-20 дни е имало и доста зимни пчели.Кои пчели измират в двата случая.Да не забравяме и че живота на първата генерация пчели е най-къс....

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Да преди 15 дни беше 7-8 рамки и имаше два корпуса препълнени с пчели. Сега пилото пак е толкова и има един корпус пчели.
    7-8 рамки с пило са от пчели на 1 корпус, ако бяха на 2 корпуса, пилото трябва да е повече от 10 рамки. Дали не си сбъркал с преценката си за силен кошер. Ако погледнеш между двата корпуса, без да вдигаш долните рамки, ще видиш много пчели по горните летви на долния корпус и като вдигнеш някоя средна рамка от долния корпус, ще видиш че са празни и надолу няма пчели. Поне при мен беше така при силните. Не е задължително да съм прав, просто споделям мнение.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Страница 21 от 27 ПърваПърва ... 111920212223 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •