Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
За първи път ми се случва, на строителната рамка да има работническо пило, а не само търтеево. Недоумявам, защо? При това положение, изрязах само търтеевото пило, а оставих работническото. И това явление не е инцидентно, а се появи на три кошера. При повечето кошери, още нямаше градеж на строителната рамка.
За това явление писах още преди 2 години, виж мнение 76 от настоящата тема. Не получих адекватен отговор, а не знам и дали има такъв. Само че при мен цялата пита беше с килийки за работническо пило. Просто е някакъв период или съвкупност от външни фактори, които не са ни известни. Същата година беше добра за мен, като добиви. Успех.

Цитат Първоначално публикувано от Aranis Виж публикацията
Колеги има ли случаи, в които пчелите не строят търтееви килийки на строителната рамка, а строят стандартни килийки и кога?

Защо питам. Вчера изрязвах строителните рамки. Работя с 2. В единия кошер едва разпознах, кои са. Бяха изградени перфектно без нито една търтеева килийка. Майката не е нова. Миналогодишна е. В кошера като цяло няма търтей нито търтеев градеж. Защо? Пояснявам, че за пирви път ми се случва на строителна рамка пчелите да строят само работнически килийки.