Първоначално публикувано от
rosty_sz
Позволявам си за трети път да пиша днес, но явно останах неразбран.
Да ме кълнете, че и до моята глава ще стигне високата смъртност е меко казано неучитиво и точно заради такова отношение се отказах да участвам в дискусиите. Мисля че с нищо не съм заслужил такова отношение.
През изминалата година се събраха много негативни фактори на едно и заради това в момента положението е трагично при някои, а при други е просто зле. Неприятностите започнаха още от февруари (2016) който беше много топъл, такъв беше и март. Семействата се развиха много рано и последва супер отвратителен май и половината юни с супер ниски температури и адски дъжд. Тогава в началото на май бяха и първите пръскания за дерматита. към 15 юни семействата бяха доста зле кои от роене кои от дерматита и т.н. От там на татък влязохме в спиралата на неприятностите и трябваше да се положат огромни усилия за да зазимим семействата нормално. Положението се усложни и от супер мега сушата след 15 юни. Имаше семейства които не можаха да надигнат глава имаше и такива които се справиха. Така или иначе натрупалите се фактори отключиха възможноста на всички гадни болести да се развият и да тормозят семействата. От тук на татък всяка грешка на пчеларя се наказваше жестоко. Колегата заради който се обадих не е подхранвал на време и не е третирал на време. Влязъл е в зимата със стари и изсмукани от акара пчели. Семействата са се стопили още в началото на зимата и нозематозата ги е довършила.
Пострадали от пръсканията имаме много. Аз също ако си спомняте пострадах много яко. За мой късмет явно при мен не се отключиха заболяванията, а там където забелязах нередности взех много строги мерки и успях да зазимя прилични семейства. При някои колеги това не можа да се случи Солариса, Друмев явно и при Атанасов. Работата беше на късмет (предполагам зависеше от това какво дебне в покой във семействата). Тези хора и много други не можаха да вдигнат семействата понезависещи от тях причини и сега при тях положението е трагично. При много други обаче зимната смъртност е от пълно незнание, пълен мързел и желание само за печалби. Много е добре да се четат форуми, но без минимум знания нещата няма да се получат.
Очаквам извинение за клетвите по адрес на моите семейства и никога и спрямо никой колега да не си позволяваме чак такова отношение.