Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 44 от 79 ПърваПърва ... 34424344454654 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 431 до 440 от общо 781
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Позволявам си за трети път да пиша днес, но явно останах неразбран.
    Да ме кълнете, че и до моята глава ще стигне високата смъртност е меко казано неучитиво и точно заради такова отношение се отказах да участвам в дискусиите. Мисля че с нищо не съм заслужил такова отношение.
    През изминалата година се събраха много негативни фактори на едно и заради това в момента положението е трагично при някои, а при други е просто зле. Неприятностите започнаха още от февруари (2016) който беше много топъл, такъв беше и март. Семействата се развиха много рано и последва супер отвратителен май и половината юни с супер ниски температури и адски дъжд. Тогава в началото на май бяха и първите пръскания за дерматита. към 15 юни семействата бяха доста зле кои от роене кои от дерматита и т.н. От там на татък влязохме в спиралата на неприятностите и трябваше да се положат огромни усилия за да зазимим семействата нормално. Положението се усложни и от супер мега сушата след 15 юни. Имаше семейства които не можаха да надигнат глава имаше и такива които се справиха. Така или иначе натрупалите се фактори отключиха възможноста на всички гадни болести да се развият и да тормозят семействата. От тук на татък всяка грешка на пчеларя се наказваше жестоко. Колегата заради който се обадих не е подхранвал на време и не е третирал на време. Влязъл е в зимата със стари и изсмукани от акара пчели. Семействата са се стопили още в началото на зимата и нозематозата ги е довършила.
    Пострадали от пръсканията имаме много. Аз също ако си спомняте пострадах много яко. За мой късмет явно при мен не се отключиха заболяванията, а там където забелязах нередности взех много строги мерки и успях да зазимя прилични семейства. При някои колеги това не можа да се случи Солариса, Друмев явно и при Атанасов. Работата беше на късмет (предполагам зависеше от това какво дебне в покой във семействата). Тези хора и много други не можаха да вдигнат семействата понезависещи от тях причини и сега при тях положението е трагично. При много други обаче зимната смъртност е от пълно незнание, пълен мързел и желание само за печалби. Много е добре да се четат форуми, но без минимум знания нещата няма да се получат.

Очаквам извинение за клетвите по адрес на моите семейства и никога и спрямо никой колега да не си позволяваме чак такова отношение.

"Искам да ви посъветвам да вземете Календарния справочник на Радоев и да се опитате поне малко от малко да спазвате препоръките там, а не да си гледате пчелите както ви дойде на ума или както на вас ви е удобно. Ако нямате време или възможност просто се откажете"

Това към кой беше, няма конкретика. Мислиш ли , че не съм чел Календарния, мислиш ли , че Дончев не го е чел или по-известния Якофов. Не съм ти правил клетви, не ми е идвало даже на ум. Исках да ти кажа : да не се вземаш за велик пчелар, че утре и при теб ще дойде някой мор.

пп. Виж как хубаво си се включил, просто е нямало нужда от оня пост. Знам, че си тънкообиден, сърдит си и на Матеев и не искаш да пишеш. Трябва ли аудиторията да те приема за жертва. Я просто напиши, че е заради мен и да ти олекне.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Пръскането за дерматита продължи доста дълго и където минаха по - рано се позавдигнаха семействата, но на други места не се получи макар и многото усилия които се положиха. В кошерите имаше само майка, много пило и шепа пчели, което пчелите не можеха да изхранят и до там.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    "Искам да ви посъветвам да вземете Календарния справочник на Радоев и да се опитате поне малко от малко да спазвате препоръките там, а не да си гледате пчелите както ви дойде на ума или както на вас ви е удобно. Ако нямате време или възможност просто се откажете"

Това към кой беше, няма конкретика. Мислиш ли , че не съм чел Календарния, мислиш ли , че Дончев не го е чел или по-известния Якофов. Не съм ти правил клетви, не ми е идвало даже на ум. Исках да ти кажа : да не се вземаш за велик пчелар, че утре и при теб ще дойде някой мор.

пп. Виж как хубаво си се включил, просто е нямало нужда от оня пост. Знам, че си тънкообиден, сърдит си и на Матеев и не искаш да пишеш. Трябва ли аудиторията да те приема за жертва. Я просто напиши, че е заради мен и да ти олекне.
    В пост 401 уточнявам за кого беше твоят е 404. Не се правя наголям пчелар, напротив много съм бос, но имам някаква основа и се опитвам да ползвам главата си по предназначение.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    В пост 401 уточнявам за кого беше твоят е 404. Не се правя наголям пчелар, напротив много съм бос, но имам някаква основа и се опитвам да ползвам главата си по предназначение.
    Е стават разминавания . Когато съм писал не съм чел още поста ти от 9,05 иначе можеше да цитирам и него. И там има трески за дялане.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Той и опонента ти, си ползва главата по предназначение, ама специфично такова

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Той и опонента ти, си ползва главата по предназначение, ама специфично такова
    Прав си да ти поясня : само си я почесвам и чукам по нея да чуя как са бръмбарите.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz;124442През изминалата година се събраха много негативни фактори на едно и заради това в момента положението е трагично при някои, а при други е просто зле. Неприятностите започнаха още от февруари (2016) който беше много топъл, такъв беше и март. Семействата се развиха много рано и последва супер отвратителен май и половината юни с супер ниски температури и адски дъжд. Тогава в началото на май бяха и първите пръскания за дерматита. към 15 юни семействата бяха доста зле кои от роене кои от дерматита и т.н. От там на татък влязохме в спиралата на неприятностите и трябваше да се положат огромни усилия за да зазимим семействата нормално. Положението се усложни и от супер мега сушата след 15 юни. Имаше семейства които не можаха да надигнат глава имаше и такива които се справиха. Така или иначе натрупалите се фактори отключиха възможноста на всички гадни болести да се развият и да тормозят семействата. [B
    От тук на татък всяка грешка на пчеларя се наказваше жестоко. [/B]Колегата заради който се обадих не е подхранвал на време и не е третирал на време. Влязъл е в зимата със стари и изсмукани от акара пчели. Семействата са се стопили още в началото на зимата и нозематозата ги е довършила.
    Рости с този твой пост съм съгласен и мисля че си прав за заболяванията.
    Ще си позволя да цитирам един гуру направил и написъл доста за Нозема Церане и нейният братовчед Нозема Апис защо при дадени случай с дадени семейства с открит по голям брой спори не се проявява видимо заболяването а други с по малък брои са видимо зле след като се говори за заболяване след еди колко си брой спори. Човека отговорил че трудно може да се определи броя на спорите трябва да не са излиза ли облитаали зависи по кое време на годината е дали има паша защото основно се засягат възрастните пчели но е казал че за притеснение не толкова броят на спорите колкото притока на нектар и прашец ако липсват и семействата гладуват то заболяването се проявява в клинична форма също така най активно е било през зимнопролетният период заради хладният въздух трябвало много храна за отопление,за тях, за пилото и т.н. и ако я няма са принудени да излизат в лошото време .Та аз си мисля че практики като гладуване за да не се роят или взимане на всичкият мед за да съберат повече са добри но до време веднъж става втори път става накрая стреса си казва своето за независещи оъ нас фактори като пръскане нищо не можем да направим /ама това си е мое мнение /.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    Говори ми че причината е акара ,отвотките са били изчистени от него и пчелите не са били изсмукани зотова са изкарали зимата исмърнтноста е горе долу нормална.
    Капитално грешни Умозаключения за един мастит пчелар като теб.Никаква логика в това твое едно изречение.Обоснови се как се е случило това което твърдиш.Има един единствен начин това да се случи и той е..........

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Ами от карантиния срок на отровата който УЖ бил 28 дни. Та според мен отровата си е в кошерите ни. И действа с пълна сила.
    А и дали е само до карантинния срок - който впрочем, дори да е 28 дни пак е безумие. Значи пръскат да речем рапицата, поголовно със всякакви препарати един от друг по- вредни за пчелите - успелите да оцелеят пчели са събирали през това време нектар и прашец, и са градили основи, и са подхранвали пило - и накрая ще се убеждаваме, че не е от пръскането, защото "тази година при нас не са пръскали" ..... че какво като не е тази. Да изкарат 2-3 сезона поколения пчели, под редовно натравяне, ще ми е особено трудно да повярвам, че няма да има никакво негативно влияние в/у биологичните качества на следващите поколения. Странно, защо ли необичайните масови измирания по региони започна да се случва със закупуването на все повече пръскачки от земеделците.

Грешна пчеларска практика - липса на знания в пчеларите - да бе да. Признаците са много и с годините стават все повече - това са аномалии в много голям мащаб, пчеларската практика последните 10-20 години не се е променила с нищо особено, за да предполагаме, че са предизвикани от там.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Наблюдател
    Регистриран
    20.02.2016
    Колега съжалявам за загубите...за мен също беше много лоша зима от 144 семейства вече ми останаха 24-25...и продължават да умират!!!

Страница 44 от 79 ПърваПърва ... 34424344454654 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •