Цитат Първоначално публикувано от 7131 Виж публикацията
Едно производство има едни постоянни разходи, който особено при жива стока процента да тръгнат нагоре е особено голям-лоша метеорологична година, заболявания,смъртност и много други обективни и субективни фактори.Затова трябва да се наблегне на продукти с висока принадена стойност.Като пример-германците обожават/признават меда само като/крем мед.За намаляване на цената на произведения мед според мен не трябва да се дискутира,в селското стопанство има едно правило че на пет селскостопански години една е само печеливша.
Принадена стойност - тук е заровено кучето ( или поне това дето най-силно мирише ( според мен де) . Медът ( както се изкупува в тенекии ) реално е суровина и като такава има ниска принадена стойност - ниска изкупна цена . Ако Германски пчелар вземе 5 евро изкупна цена за пазар в Германия , Българският ще вземе 3-4 лева за същият пазар - другото е за маркетинг , транспорт и т.н. . Ако искаме 10 лв - ами лесно , плащаме си за маркетинг , разработваме си пазар ... и накрая вместо 3-4 ще вземем максимум 5 . При 5-10% печалба доста пари трябва да се завъртят . Сега , аз не съм умен , богат и красив ( пък и няма за кога да ставам ) но си мисля че за 20 до 100 семейства , изборът е минимум разходи/устойчив добив . Пълно противоречие на интереси има между отделните пчелари , за взаимоизгодно коопериране .