Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 234 от 807 ПърваПърва ... 134184224232233234235236244284334734 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,331 до 2,340 от общо 8061
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Моята максима, към която винаги съм се придържал в работата си е: "Който иска да свърши нещо, намира начин. Който не иска намира обективни причини."
    Не очаквай да ти разпиша технологична карта как да се направи едно или друго. Това зависи както от хората, така и от конкретната задача и условия. И за да не ставам банален - виж Илф и Петров.
    А за конкретните резултати се обърни към добричкото дружество.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    Работеща кооперация отдавна има и тя се нарича държава
    И всеки опит за коопериране ще е подобие на работещата.
    Ако имахме родина, нещата нямаше да са такива !
    Този пост е редактиран от tihmr; 19.02.2017 в 18:19.

Наблюдател
    Регистриран
    20.12.2013
    Колега агро пак не си разбрал..На мене идеята ми е не всек ида си купи центрофуга с 20лв по евтина. а 50 пчеларя примерно с 1000+кошера да купят една машина като на Матеев и да се вади меда там.На сегашните кооперации да не би всеки да има трактор и комбайна за нивите си.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от sarachilov Виж публикацията
    Колега агро пак не си разбрал..На мене идеята ми е не всек ида си купи центрофуга с 20лв по евтина. а 50 пчеларя примерно с 1000+кошера да купят една машина като на Матеев и да се вади меда там.На сегашните кооперации да не би всеки да има трактор и комбайна за нивите си.
    Май никой не те разбира, за това развий си идеята по-подробно. Аз си задавам въпроси :
    1.Кой ще изгради цеха?
    2.Кой ще транспортира меда на тези 50 пчелари до цеха?
    3.Кой ще обслужва центрофугата?
    4.Кой ще решава реда на всеки и срока за извършване ?
    5.Колко ще струва това и кой ще го заплаща?
    6. .........
    7. .........

Ако имаш отговори-моля.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Моята максима, към която винаги съм се придържал в работата си е: "Който иска да свърши нещо, намира начин. Който не иска намира обективни причини."
    Не очаквай да ти разпиша технологична карта как да се направи едно или друго. Това зависи както от хората, така и от конкретната задача и условия. И за да не ставам банален - виж Илф и Петров.
    А за конкретните резултати се обърни към добричкото дружество.
    Е, това пак общи приказки. Ясно е, че който иска, намира начин. Ама се бори поединично. Как ще намери още двайсет поне такива, които по същия начин като него да искат и да намират начин, поемайки риска във всеки един момент начинанието да бъде провалено от някого от колектива, полакомил се за нещо или притиснат до стената от финансови причини? Или поради пазарни флуктуации, като в момента? Мисията невъзможна. Току що приключих една обща фирма,в която купих машини, дадох ги на съдружник, който е компетентен да работи с тях и много авторитетно ме убеждаваше в смисъла на начинанието. Сега, две години по-късно, като наполовина аз изплатих машините, не само, че един лев не съм видял досега от общата ни фирма, ами и накрая, за да си прибера машините, трябваше да платя последните наеми и консумативи, които ортака ми като управител, беше успял да натрупа. Даже сега ми е сърдит, че съм му взел хляба от ръцете, прибирайки си машините. А загубата за мен е огромна - аз няма какво да правя с тези машини и никога не мога да ги продам на първоначалната цена, да оставим банковите лихви, които вече съм платил и продължавам да плащам. Е такава е повечето орташка работа в нашата КМБ.

Цитат Първоначално публикувано от sarachilov Виж публикацията
    Знам ли, аз,съвсем начинаещ, като се наложи миналата година да извадя меда от сто пити, не можах да намеря при кого - всеки го е страх да не си навлече някоя зараза. Още отначало пчелари ми казаха, че няма да намеря такъв вариант и се оказаха прави. Така се наложи набързо да се оборудвам с центрофуга, разпечатваща вана с нож, матуратор, тестомесачка, казан за инвертиране и т.н. А ми се искаше да го направя обмислено, с качествени инвентар и машини. Не гледай кооперациите в земеделието - те са още инерция от миналото и тези, които още се крепят или просперират, са обединени всяка около конкретна личност. Броя им с времето според мен намалява, а не се увеличава, по естествени причини.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    @Agro,
    Пчеларството част от земеделието ли е?
    Какви са тенденциите в земеделието сега? На уедряване и интензификация или на раздробяване и застой в начините на добив и първична преработка на продукцията? Каква е тенденцията на цените при едно субсидирано земеделие и пренаситеност със селскостопанска продукция, в условията на глобализация на пазарите?
    Нека пчеларите си отговорят на тези въпроси и да си изберат пътя и съдбата. С жалби по форуми и конференции проблемите няма да се решат. На държавата не може да се разчита да реши проблемите с изкупуването и цените на меда. Това не и е работа и времето на "Нектаркооп" е отдавна отминало. Нека оставим на страна хоби и "неделните" пчелари. Те не са предмет на този разговор. Да оставим настрана и промишлените пчелари - те имат и финансовите и организационните възможности да си оптимизират разходите и да затворят сами цикъла от А до Я. Говорим за тези, на които пчеларството е дребен семеен бизнес и една основна част от семейните доходи. Какъв е изхода за тях в условията на пазарна икономика? Какъв би бил изхода за теб, ако нямаше и други бизнеси и кроссубсидирането?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Ми да видим нещата и от по-друг ъгъл.

Има обява за продажба на инвертиран сироп. До 400 литра 2,2 без доставка, а над тон-1,7 с доставка на място. Кооперацията купува и вече са напред с едни 30 %. Интересно, ако сама си го произведе, каква ще е цената!
    Никой не е казал, че веднага се вадят едни пачки и се събират едни големи пари. Идеята е да се съберат единомишленици и във времето нещата да си дойдат на място!

А пари има много, по всякакви европейски програми. Но някой трябва да ги потърси и поиска. Има за закупуване на машини и съоръжения, за инвентар, за производствени бази, за енергийна ефективност. Има наистина МНОГО ПАРИ. Ами вземете ги!

А воденето на едно счетоводство от една счетоводна къща е стотина лева на месец, ако не и по-малко. Зависи от обема документация.

И ако се съберат единомишленици, вече не си ниКОЙ, а си няКОЙ! И можеш да искаш и настояваш, не от твое име, защото си ниКОЙ, а от името на организация, която е няКОЙ! Да искаш промени в закони, да искаш да се зачита не само мнението на зърнарите, защото те са организирани и си имат ЛОБИ, а и на сдружението/кооператива на пчеларите/. Да настояваш за използването на препарати не влияещи върху пчелите, а не на такива устройващи някой, но унищожаващи кошерите и хляба на хиляди дребни и средни пчелари.
    Да си изработиш/възложиш на някого да изработи/ и защитиш в патентно ведомство, лого и запазена марка за БЪЛГАРСКИ ПЧЕЛЕН МЕД И ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ, които продукти да се продават само български и качествени, а времето ще отсее, тези с китайски и украински и всякакъв неизвестен мед и псевдо мед!
    Да търси и намира пазари, в България и другаде, където запазената марка да се налага във времето и да е гарант за качество. Което би довело и до по-добри изкупни цени за износ, а и за реализация у нас!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от различен Виж публикацията
    ... Има наистина МНОГО ПАРИ. Ами вземете ги!...
    И аз така им казвам, ама не чуват ве. Ама и глухи пчелари.

Потребител
    Регистриран
    19.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    @Agro,
    Пчеларството част от земеделието ли е?
    Какви са тенденциите в земеделието сега? На уедряване и интензификация или на раздробяване и застой в начините на добив и първична преработка на продукцията? Каква е тенденцията на цените при едно субсидирано земеделие и пренаситеност със селскостопанска продукция, в условията на глобализация на пазарите?
    Нека пчеларите си отговорят на тези въпроси и да си изберат пътя и съдбата. С жалби по форуми и конференции проблемите няма да се решат. На държавата не може да се разчита да реши проблемите с изкупуването и цените на меда. Това не и е работа и времето на "Нектаркооп" е отдавна отминало. Нека оставим на страна хоби и "неделните" пчелари. Те не са предмет на този разговор. Да оставим настрана и промишлените пчелари - те имат и финансовите и организационните възможности да си оптимизират разходите и да затворят сами цикъла от А до Я. Говорим за тези, на които пчеларството е дребен семеен бизнес и една основна част от семейните доходи. Какъв е изхода за тях в условията на пазарна икономика? Какъв би бил изхода за теб, ако нямаше и други бизнеси и кроссубсидирането?
    Пчеларството спада към животновъдството,както при другите отрасли в животновъдството няма кооперации така и при пчеларството няма да има кооперации, кооперации може да има до степен закупуване на инвентар,храна и лекарства но и това е под въпрос.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от 7131 Виж публикацията
    Пчеларството спада към животновъдството,както при другите отрасли в животновъдството няма кооперации така и при пчеларството няма да има кооперации, кооперации може да има до степен закупуване на инвентар,храна и лекарства но и това е под въпрос.
    Сигурен ли си в това?
    http://www.move-it.eu/bg/member/%D0%...B8%D1%82%D0%B5
    http://agro.bg/events68/article11603.html
    А тук примери колкото щеш:
    http://www.agrocatalog.bg/bg/firms/-...ki-kooperacii/

Страница 234 от 807 ПърваПърва ... 134184224232233234235236244284334734 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •