Цеко,не мой с рогите!!! Помня твоите писания,със снимки на кошерчетата ти преди години и воплите ти.А защо си мислиш че ти никога няма да изпаднеш в положението на нашия колега?Не ти го пожелавам това.Замисли се дали е само той.Или само той и още няколко колеги имаха доблестта да си го кажат открито,пред целия форум и Апи......./не им знам името защото са ми безинтересни/.Сигурно има десетки от този форум с по 100–150 тенекета с мед в гаражи и мазета непродаден.Но мълчат и не вземат отношение с надеждата че на тях ще се обадят и ще им изкупят меда на обидни цени.Да се погледнем тук,в този малък обществен кръг,след това извън него и ще разберем защо дереджето ни е такова.Това си личи особено в тази тема.Може да се пише още много,но не искам да нажежавам обстановката.Така че, въпроса ти беше много неуместен ако си от нашата гилдия!
Защо си мислиш че не съм изпадал в положението на колегата данков64 ? Сезон 2015 и аз се опитах да си осребря труда по подобаващ начин, но ударих греда - вместо да спечеля определена сума, по ирония на съдбата загубих почти същата, но поне успях да хвана „последния влак“, т.е. да си реализирам пордукцията преди цената тотално да се срине или пък да стигна до там да взимам заеми за да преживявам. Но както се казва в лафа „Курназ не пищи и будала в кръчма не влиза“ тихомълком си извадих съответните поуки, най важната от които е, че цената е тази която е сколнен да даде купувача (без да се интересува какво се пише по форумите, разни доклади и т.н.), всякакви други приказки и размишления са от сорта „Кучетата лаят, но кервана си върви“....
Наскоро като бях в Германия по друга работа се запознах с местен пчелар с магазин за пчелни продукти, който ми каза: Това, което мога да предложа за момента, е да ти продавам меда срещу комисионна - ти го доставяш до тук в кофи от 12,5 и 25 кг, аз правя проба за твоя сметка (80-100 евро) и го рекламирам и продавам. Документи: евентуално рамков договор за продажба между нас + етикети върху кофите с име и адрес на производител, тегло, сорт, дата на центрофугиране и район на произход. След като продадем определено количество ти пускаш фактура и ние плащаме по банка (нормалната процедура за вътрешнообщностна доставка, освободена от ДДС).
Простата сметка показва, че ако изпратя партида от 500-600 кг в кофи върху европалет със странични рамки и поема разходите за транспорта, опаковката (кофи + палет) и пробата, след неговата комисионна килограмовата цена варира между 2,90 евро за букет и 4,50 евро за акация (интересното е, че рапицата е около 3,40).
Дотук с теорията. Как стои въпроса на практика с документите за транспорт? Какви документи трябва да придружават товара? Къде ги искат тези документи (в кои държави могат да ги изискат, ако спрат камиона за проверка)? Тия "НАССР" сертификации нужни ли са?
Ако става дума за мед в рамки има такива фирми...
Що се отнася до документите писано е неведнъж....
При износ на хранителни продукти всеки клиент има различни изисквания относно придружаващата документация (или такава каквато се договорите) Има обаче и някой които са задължителни
За да изнасяш и търгуваш с хранителни продукти ти е нужен
- BG номер
- Договор
- Фактура (вътрешнообщоностна доставка - няма ДДС т.е. начисляваш ДДС - 0 %),
- Сертификати за произход и качество
- Митнически - ЧМР (CMR) които е за транспорта
- Удостоверение, че меда е произведен според регламентите на HACCP
- Ветиринарен сертификат
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Аз за продукцията от бостана ходя на всеки 7 дни в ОДБХ за сертификат за продажба на продукцията. Нося и продукция да я видят там и да опишат качеството. Водя си дневник за торене, пръскане и болести. С тея документи продавам по пазарите в 2 области на България. Предполагам, че ще мога да продавам и в цяла България. Въпроса при меда е, че държавата не си признава нашите изследвания и сертификати ами отгоре на това налага и забрани и ограничения. АКО поискат в министерството и БАБХ могат да направят много по въпроса с меда. И не мисля, че е лошо да си возя меда в багажника. Щом имам сертификат и изследвания от БАБХ.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))