Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4956

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    Цитат Първоначално публикувано от Апитрейд Пловдив Виж публикацията
    Здравейте, г-н Георгиев.

Вече съм опитвал да обясня защо цените са различни:
    http://pchelari.com/forum/showthread...l=1#post109870

Както е видно от статистическите данни, изложени по-рано тук, цената на българския мед е съпоставима с този от други Европейски страни, повечето (да не кажа всички) от тях с по-висок стандарт на живот от нашия: Унгария, Полша, Румъния, Гърция. Може би като доходи сме по-напред само от Сърбия, но и по това може да се спори. С държавите от тази черга трябва да се сравняваме - те са преките ни конкуренти на пазара.

Поздрави
    От това което казвате г-д Апитрейд, излиза че купувате на 3.88лв. и продавате на 3.88евро
    Погледнете внимателно таблица -12 за цените на Сърбия и Турция. Може ли някакъв коментар да направите и да оборите моето твърдение. Таблицата показва само едно.
    В държавите където има здрави закони и мишоците не могат мишкуват, тъй де, да правят дъмпингов внос на евтина продукция, след което да я предлагат за произведено в България и по този начин да взимат хляба от устата на децата ни. В тези държави цените са в реални стойности за местните продукти. Няма вариант нашия мед да е по долнокачествен от меда произведен в Сърбия и Турция. Има вариант да ви предлагаме некачествен мед, след като предлаганите изкупните цени са такива, това е логично. Също така логично е да има мишоци както при търговците така и при пчеларите. Днес е ден на пчеларя, но за мен не е празник, как да празнувам като труда ми за 2016г. стои в склада и децата ми чувстват недоимък.

Поздрави
    Този пост е редактиран от dankov64; 10.02.2017 в 10:21.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от dankov64 Виж публикацията
    От това което казвате г-д Апитрейд, излиза че купувате на 3.88лв. и продавате на 3.88евро
    Погледнете внимателно таблица -12 за цените на Сърбия и Турция. Може ли някакъв коментар да направите и да оборите моето твърдение. Таблицата показва само едно.
    В държавите където има здрави закони и мишоците не могат мишкуват, тъй де, да правят дъмпингов внос на евтина продукция, след което да я предлагат за произведено в България и по този начин да взимат хляба от устата на децата ни. В тези държави цените са в реални стойности за местните продукти. Няма вариант нашия мед да е по долнокачествен от меда произведен в Сърбия и Турция. Има вариант да ви предлагаме некачествен мед, след като предлаганите изкупните цени са такива, това е логично. Също така логично е да има мишоци както при търговците така и при пчеларите. Днес е ден на пчеларя, но за мен не е празник, как да празнувам като труда ми за 2016г. стои в склада и децата ми чувстват недоимък.

Поздрави
    Здравейте,

Ако купувахме на 3.88 лева и продавахме на 3.88 евро, не мислите ли, че вместо медът да стои непродаден, щеше да има недостиг за него и опашка от наддаващи купувачи пред вратата на всеки пчелар?
    Пак ви обръщам внимание, че цените в таблицата са средни за цялото количество на всички видове внесен от дадената държава мед в ЕС. Турция изнася малко мед, основно от средиземноморски бор - т.нар. Pine honey, чиято цена е доста по-висока от тази на букета. Сърбия произвежда и изнася много повече монофлорни медове от нас - най-вече акация.
    Вижте цените за кг на вноса от Украйна и от Аржентина, където основната част от количествата са мед букет.

Относно вноса - много се говори за това, пчеларски лидери правят изявления в медиите, говорейки убедено за смяна на произхода на украински мед в България. Както казах, ние украински мед не внасяме и нямаме доказателства, че някой сменя произход. Според официалната статистика на НСИ, която е общодостъпна тук: http://ftrade.nsi.bg/portal/page?_pa..._schema=PORTAL , в България през 2016 г. са внесени точно 792 592 кг мед от Украйна. Когато се зададе износ от България на мед със страна на произход Украйна, системата не връща никакъв резултат - не знам, или е техническа причината, или просто нито един кг от тези 792 592 украински мед не е ре-експортиран, а цялото количество е реализирано на вътрешния пазар, или пък наистина има някаква нередност. Както казах, точни данни за всичко това има БАБХ - те следят всяка партида мед до килограм. Митниците знаят кой е вносителя, а БАБХ знае в кое предприятие е отишъл меда и къде е реализиран - по закон се изисква пълна проследимост на продукта от производителя до рафта в магазина. Ако някой от вас има доказателства или съмнения за нерегламентирана смяна на произход на украински мед и продажбата му като български, нека сигнализира съответните институции. В противен случай твърденията на пчеларските лидери, които говорят тези неща по медиите, олекват.

Желая успешна реализация на продукцията Ви и честит празник на всички пчелари!

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Честит празник Апитрейд. Имате ли някакви идеи за подобряване на позициите ни на международните пазари? Смятате ли за добра идея да се създаде работна група към министерстството по този въпрос и там заедно да седнем и да свалим картите и да видим какво трябва да се направи за да извоюваме подобаваща позиция?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Извинявай rosti_sz,струва ми се,че несъзнателно ги приканваш да си затрият бизнеса.Сигурен съм,че намеренията ти са благородни...

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Честит празник Апитрейд. Имате ли някакви идеи за подобряване на позициите ни на международните пазари? Смятате ли за добра идея да се създаде работна група към министерстството по този въпрос и там заедно да седнем и да свалим картите и да видим какво трябва да се направи за да извоюваме подобаваща позиция?
    Здравейте,

Не смятам, че министерството на земеделието и храните може да повлияе на цената на меда в световен мащаб - нито имат право да налагат мита, нито ограничения на вноса / износа. Това, което зависи от тях и е в техните задължения чрез БАБХ, е да не допускат смяна на произход на мед от трети страни, напр. Украйна, да се предлага като български на изкуствено занижена цена, което от своя страна повлича надолу цената и на истинския български мед. Пак казвам, ако някой смята, че се случва нещо такова, сигнализирайте институциите и ще се разбере истината.
    И един друг сектор в пчеларството имат да оправят - силно субсидиран, където сме No.1 в света, но това е друга тема.

Цитат Първоначално публикувано от ndm Виж публикацията
    Можете да си направите извода за...

Ех да можех да опитам този боров мед, особено от средиземноморски бор, който сте го индентифицирали след обстойни проби във вашата лаборатория, може и монофлорен акациев.
    В нашата лаборатория не сме го изследвали, защото не търгуваме с него. Щом искате да го опитате, можете да си купите 1 буркан например от тук:
    http://istanbulfoodbazaar.com/balpar...ney-460-g.html

Цитат Първоначално публикувано от dankov64 Виж публикацията

Здравейте,
    Тази цена от 3.88евро не я измислих аз. Вие казахте че се конкурирате със Сърбия и я извадих от 12 таблица.

https://ec.europa.eu/agriculture/sit...ey-2015_en.pdf

Това за Турция кето казвате явно също не е вярно, погледнете таблица 6та. И мен ме изненада но да произвеждат 95000т. и да си го консумират сами ?????
    Благодаря за пожеланията, кито зависят до голяма степен от вашата дейност.
    Заповядайте информация за Турция, ако Ви се чете (важи и за колегата по-горе):
    https://gain.fas.usda.gov/Recent%20G..._5-27-2015.pdf

Произвеждат 95 000 тона, изнасят 5000. 92% от световното производство на мед от средиземноморски бор (Pine honey) е там. При средна годишна консумация на мед на глава от населението в Европа от 800-900 гр., при тях е 1.2 кг.
    За Сърбия обясних каква е причината - в средната цена от 3.88 евро / кг основна тежест има цената на изнесената акация, която сърбите произвеждат и търгуват в много по-големи количества от нас.

В днешно време интернет дава безкрайни възможности получаване на информация, стига човек да иска да стигне до нея.

Поздрави

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Здравейте,

Не смятам, че министерството на земеделието и храните може да повлияе на цената на меда в световен мащаб - нито имат право да налагат мита, нито ограничения на вноса / износа. Това, което зависи от тях и е в техните задължения чрез БАБХ, е да не допускат смяна на произход на мед от трети страни, напр. Украйна, да се предлага като български на изкуствено занижена цена, което от своя страна повлича надолу цената и на истинския български мед. Пак казвам, ако някой смята, че се случва нещо такова, сигнализирайте институциите и ще се разбере истината.
    И един друг сектор в пчеларството имат да оправят - силно субсидиран, където сме No.1 в света, но това е друга тема.
    Министерството може да направи МНОГО, “стига да иска“. Първи пример е да отмени наредбата, която забранява износа на “непреработен мед“, и да даде определение, що е то “непреработен мед“.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Министерството може да направи МНОГО, “стига да иска“. Първи пример е да отмени наредбата, която забранява износа на “непреработен мед“, и да даде определение, що е то “непреработен мед“.
    Стига с тази наредба, Янис преработен мед ли изнася? От време на време румънци като купуват мед по Русенско преработен ли го изнасят? Тази наредба аз самия не знам дали все още е в сила, а ако е - никой не я спазва. Не е тя проблема.

Поздрави

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Стига с тази наредба, Янис преработен мед ли изнася? От време на време румънци като купуват мед по Русенско преработен ли го изнасят? Тази наредба аз самия не знам дали все още е в сила, а ако е - никой не я спазва. Не е тя проблема.

Поздрави
    Хубаво. Не се спазва. Друго тогава. Когато от министерството ходят по чужбината, да договарят еди-си какво. Канят ли с тях производители? Производетеля например да си договори пазар и цена за продукцията.......

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия

Поздрави
    Тук напълно Ви подкрепям! Има ли някъде легална дефиниция за "преработен" и "непреработен" мед? Ако има такава и някой я знае, нека я публикува тук! Кога започва преработката на меда? За мен - в момента на центрофугирането и смесването на мед от различни кошери. Истински "непреработен" мед е, ако се продава на клиента с все восъка - на пита!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Стига с тази наредба... Тази наредба аз самия не знам дали все още е в сила, а ако е - никой не я спазва. Не е тя проблема.

Поздрави
    Тази наредба продължава да работи само във вреда на пчеларите, крайно време е да се отмени. Вие искате ли това да се случи или бягате от подобни искания като дявол от тамян?
    Поздрави.

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •