Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 164

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    31.08.2013
    Разгледах темата и наистина е интересна.Може ли на този принцип да се направи някакъв лък,който да става за разпечатване на питите?!!!!

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от matudja Виж публикацията
    Разгледах темата и наистина е интересна.Може ли на този принцип да се направи някакъв лък,който да става за разпечатване на питите?!!!!
    То има, братята сърби са го измислили - в Плевен преди 2-3 години един сърбин Драган, който редовно е на изложението продаваше подобна джаджа с формата на ножовка, такава дръжка, но вместо листи няакаква метална нишка(струна) и накрайници за свързване с акумулатор на 12 волта. Става евентуално само за разпечатване на магазинни рамки.

Наблюдател
    Регистриран
    26.02.2014
    Пчеларски район
    общ. Долни Дъбник, обл. Плевен
    Тази "ножовка" може да се регулира,като рамото се плъзга по дължинта си и освен за магазинни рамки може да служи и за разпечатване на ЛР рамки

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.09.2016
    Пчеларски район
    Стара Загора,Чирпан
    Това което съм направил аз е подобие на второто клипче,ползвам за плот една стара маса която съм пробил в средата и от там минава струната вертикално опънато към метално рамо над масата,ползвам трансформатор на 24v.(доста голям по размери),на масата имам и ограничител(винкел) като при дърводелските машини и го местя по плота на размера който ще режа.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от demonj Виж публикацията
    Това което съм направил аз е подобие на второто клипче,ползвам за плот една стара маса която съм пробил в средата и от там минава струната вертикално опънато към метално рамо над масата,ползвам трансформатор на 24v.(доста голям по размери),на масата имам и ограничител(винкел) като при дърводелските машини и го местя по плота на размера който ще режа.
    От какъв материал ти е струната?

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.09.2016
    Пчеларски район
    Стара Загора,Чирпан
    Цитат Първоначално публикувано от Искрен Мутафов Виж публикацията
    От какъв материал ти е струната?
    струната ми е 1мм. хромникелова тел с дължина около 1метър,местя кабела от трафа по тази дължина за да настройвам температурата за различните дебелини xps

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Някои данни от проведените онзи ден експерименти за рязане на стиропор с нагорещена струна.
    Изпробвани бяха три дебелини кантал 1мм, 0,8мм и 0,6мм с дължина на жицата около метър. Направихме две серии експерименти - с източник на 12V и токоограничение до 4А и с нашия уред за лепене на основи.
    Оказа се, че токоограничението сработва само при най-дебелата жица и температурата и се покачва над 300°С. При средната дебелина тока е 3,8А и температура 253°С. При най-тънката тока е 1,7А и температура около 160°С.
    И трите жици режат стиропор с дебелина около 3см, като най-добре се представя жицата с 0,8мм дебелина. На-тънката бързо изстива и започва по нея да полепва материал.
    Същите експерименти повторихме с нашия уред за лепене на основи със стабилизация на тока. Приложихме два режима имайки в предвид изводите от първата серия експерименти - с ток 3,8А и с ток 4,6А (максималния за прибора)
    Температурата на теловете при 3.8А е в границите 250°-280°С и трите правят гладък срез без провлачване и полепване на материал. При ток от 4.6А жиците се нагряват над 300°С (термометъра ни мереше до тази горна граница) и особено при по-тънките жици и вертикално рязане процеса става капризен. При рязане със свободна ръка всяко трепване на ръката прави неравности по среза.
    От експериментите могат да се направят следните изводи:
    1. Температурата, посочена в някои източници (150°-200°) е недостатъчна при по-дебел материал. Оптималната температура е в границите 200°-250°С при вертикално рязане.
    2. За хоризонтално рязане е добре да се ползват жици с дебелина 0.8мм или 1мм, нагряти до около 300°С. Това се обуславя от по-голямата им твърдост и топлоемкост. Може би 1мм ще е най-доброто решение.
    3. Лепачката на основи е напълно приложима за захранване на такава машинка за разкрояване на стиропор и фибран. Регулировката на тока позволява правилен избор на температурата на рязане, а таймера е добро решение при хоризонтално рязане тип "гилотина".
    Благодаря на Искрен Мутафов за предоставени мостри за тестовете!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •