В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Това виждал ли си го или само си чел. Когато вдигаш таванката , разксваш кълбото и на нея остават пчели, тях как ги побутваш или ги жертваш за благото на останалите.
Когато пчелите са над рамките в студено време, няма как да ги махнеш от там. Само след часове ще разберем, как е било при колегата.
Отивам след малко.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Истината е в надставките. Така пчелите, които са по таванката се връщат без проблем.
Истината има мн лица.И без таванки и без надставки и без корпуси пак си става идеално.Щом ще се храни,защо трябва да чакаме(рискуваме) пчелите да ударят таванката или да стане февруари-март и тогава да започваме и да се чудим как да поставим питката да не смачкаме бол пчели.........
Не взимат ли питките по-бързо отколкото да си разпечатват мед по питите. При мен не са се облитали от 15 Ноември горе-долу. И не мисля да ги натоварвам с питки поне още 10-ина дни. А предвиждам да няма облитане поне до 20-ти Февруари. Днес “чух“ една редица, бръмчат тихо, спокойно, леко, приятно. Аз лично ще чакам.
Естествено,че питките свършват по-бързо.А дали ще запълнят "карантийката" на пчелата зависи от питката.За купешките немога да кажа,но с домашните от мед и пудра захар,няма проблем.....
С найлона си лесен, нямаш пчели по тавана. Аз, като съм без найлон, като вдигна капака, по него отдолу е плътен килим от пчели на два-три реда. Сега е слънчево, стопли се, като посегна да ги смета, за да направя място за питката, чудо става. Мисля да се откажа за днес, само 26 бр успях да оправя, отнесох 4 жила. Пъхат се из маншети, яки и жилят.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))