Нито инвертиран сироп нито питки са необходими на пчелите. Това са излишни разходи. Захарен сироп 1:1 август, септември, и до март месец няма грижи по тях.
Колега, много бавно мели тази твоята мелница??? Аз на фуражомелката 40 кг ги смилам за 5-6 минути, замесвам за около 20 минути и разфасването е най бавния процес 50 кг за един час ако са в питки по килограм, ако са половинки за час и половина. Абе за 8 часа с кафетата и почивките за по цигара го докарвам до 200кг...С тези високи обороти на гроздомелачката не става ли от един път разточването?
Мелницата е за фино смилане, затова се бави. Мисля да пробвам с фуражомелка, имам такава 7,5 квт. Тази двувалова машина не е гроздомелачка. Валовете са на пружини и отдават при подаване на дебел плик. Затова пускам втори и трети път, но губя едва 2-3 секунди на питка. Беше ми за първи път, колкото да видя къде са проблемите. Мисля, че с подходящо усъвършенстване на технологията има хляб в тази дейност.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Забелязах едно свойство на гъстото тесто, което замесих, предполагам е недостатък. Малко парче от него, оставено за кратко отделно, се втвърдява. Така ли е и при по-мекото тесто? Предполагам, че малкото вода, която съдържа /6-7 %/, лесно се изпарява и остатъка кристализира.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
И по мекото тесто се втърдява (но не чак толкова бързо), моите питки месени през ноември сега са станали твърди като плочки, но след 24 часов престой при стайна температура омекват. Миналата година когато месех с миксера за строителни смеси поради високите обороти тестото беше топло и много трудно се разфасоваше (много се разтичаше) та го оставях малко да се втърди и тогава го работех.
За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))