Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 58

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Мнения
    1,125
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Ако тогава знаех че с гроздомелачка може да се разточва (беше ми минавало през ума, но мислех че зъбците на валовете ще цепят пликовете) изобщо не бих се мъчил да правя моята машинка, че то без стругарска работа няма да стане и изобщо си беше голяма играчка.... 1 към 5 сироп и пудра, не е ли много гъсто, аз моите питки ги замесвам 1 към 4?

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Ако тогава знаех че с гроздомелачка може да се разточва (беше ми минавало през ума, но мислех че зъбците на валовете ще цепят пликовете) изобщо не бих се мъчил да правя моята машинка, че то без стругарска работа няма да стане и изобщо си беше голяма играчка.... 1 към 5 сироп и пудра, не е ли много гъсто, аз моите питки ги замесвам 1 към 4?
    Не съм майстор на тая работа, ама слушам какво ме посъветваха стари пчелари - колкото по-твърдо тестото, толкова по-добре. Освен това едва ли някой е забърквал толкова фино смляна пудра захар като от моята мелница. Първо сипвам пудрата 25 кг, после наливам за около минута 6 кг сироп. Отначало изглежда много брашняно и първия път ме подлъга да сложа още сироп, но сгреших. Втория път го изчаках и постепенно се превърна в гъсто като пластелин тесто. Обема пада повече от наполовина спрямо изходните суровини. Накрая смесих двете бъркала в тестомесачката и тя се напълни почти догоре. Видя зор, но се справя, мотора не загрява. Днес купих пакет "Апифонда" и докарах новата валцова машинка за питките, но стана късно за проби. Утре ще сложа в панички на радиатора топче от "Апифонда" и топче от моята смес и ще сравнявам как се държат във времето. Ще има и снимки вечерта.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Мнения
    1,125
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Преди няколко дена месих на колега питки с негов материал, беше си смлел захарта на негова фуржомелка и беше доста финна и ситно смляна (по ситна от моята). При замесването 1:4 се оказа че тестото е доста сухо и се наложи да доливаме още сироп, та го дакарахме до към 1:3 да се омеси добре, така че не схващам твоята логика че колко е по ситно сляна пудрата толкова по голямо трабва да бъде съотношението й към сиропа???

  4. #4
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Логика не търся, може с тестомесачка да е по-различно, но няма откъде да знам, защото не съм месил на ръка. Кантарчето работи точно и всичко минава през него, преди да влезе в тестомесачката. Цитираните цифри са грубо закръглени, точните са в тефтера до машините, но вечер, като пиша, не са ми подръка. Оставих си материал за още две бъркала, да има за след сравнението с Апифонда" и там ще съм още по-точен.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Мнения
    1,125
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Стана ми интересно защо се получават такива разлики в съотношенията и ще следя темата да видя дали ще разбера защо се получават тези разлики????

  6. #6
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Мнения
    6,051
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Стана ми интересно защо се получават такива разлики в съотношенията и ще следя темата да видя дали ще разбера защо се получават тези разлики????
    По фино смляната захар поема по - голямо количество сироп. Да обяснявам ли защо?

  7. #7
    Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Мнения
    569
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    agro, пусни малко инфо за тази нова валцова машинка за питки. Може и някоя снимка. Благодаря.
    Keep Walking...

  8. #8
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Мнения
    4,061
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    По фино смляната захар поема по - голямо количество сироп. Да обяснявам ли защо?
    Казвай, да разберем до каква степен владееш законите на физикохимията.

  9. #9
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Тъй де, и ние по тази логика умуваме защо не ни излиза по нея. Според мен е в интензивността на месенето, която няма как да се постигне на ръка такава, като в месачката. В началото на месенето изглеждаше сухо и брашняно, та ме излъга първия път да долея сироп. Втория път го оставих уж сухо и по някое време се оправи от само себе си.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  10. #10
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Мнения
    5,703
    Пчеларски район
    Бургас
    Твърдостта на питките с какво я мерите. С твърдомер ли.

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •